Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 744

Свій початок «Джерело», дзвінкоголосся якого розливається не лише по Чемеровецькому районі, а й далеко за його межами, бере в далекому 1976 році. Тоді 18 трудівниць рільничої бригади місцевого колгоспу у селі Демківці об’єдналися у хор-ланку під керівництвом Василя Мостіпаки. Учасницею колективу була й відома на всю область Ніна Сабадаш, делегат 27 з’їзду ЦК КПРС. Тож хор тоді називався її ім’ям. Проте обставини склалися так, що у важких 90-их роках колектив припинив свою діяльність і його відродження розпочалося лише у 2000-му.

Жіноча вокальна група з шести учасниць дарувала своїм землякам пісню, якої так потребує українська душа. Саме пісня може збудити в людині її найчутливіші струни, навіяти роздуми, звеселити, розрадити. Оцю велику духовну місію і ніс колектив, постійно розширюючи свій репертуар, стаючи родзинкою кожного сільського, районного свята.
Особливістю пісенного колективу можна вважати бажання віднайти і дати нове життя пісням, які ще виконували їхні бабусі та прабабусі. Стираючи пил давнини, народні розповіді, втілені у пісню, оживали та несли свою історію молодим поколінням.
Чи не тому й з’явилася ідея дати цьому фольклорно-етнографічному ансамблю назву «Джерело», яка закріпилася за ним з 2009 року. Його внутрішню силу, його милозвуччя неодноразово оцінювали на районних, обласних конкурсах. І вже у 2012 році аматорському фольклорному ансамблю «Джерело» присвоєно звання «народний». Конкурси патріотичної пісні, Різдвяних вертепів, фестивалі народної творчості, зокрема й у Львові, – несли колективу визнання та любов глядачів. Такі моменти важко забути, адже вони сповнені натхненням та великою радістю.
Та особливо пам’ятною для усіх учасників ансамблю стала поїздка на Донеччину та Луганщину – у Слов’янськ, Краматорськ, Покровськ, Старобільськ, Торецьке. Хвилини зустрічі з нашими бійцями були дуже зворушливими. З’ясовується, там, у зоні страшної біди, їм так необхідна наша рідна пісня, яка зігріє, підтримає, звеселить і бодай подумки віднесе додому…
– У репертуарі нашого колективу понад 200 українських народних пісень, – розповідає керівник «Джерела», завідувач сільського клубу Віталій Штоль. – Також у своїй творчості відтворюємо обряди та звичаї нашого села.
Учасниці ансамблю – пенсіонерки – Ольга Огороднікова, Ніна Сабадаш, Валентина Павлова, Софія Колісник, Антоніна Бортняк, Тетяна Блажко, Марія Романова, медпрацівник Людмила Рапацька, шкільна прибиральниця Тетяна Журавель, працівник агрокомпанії Антоніна Смірнова – об’єднані великою любов’ю до пісні.
«Джерело» й надалі хоче розширювати свою творчість, збагачувати репертуар, нести людям радість.