Під такою назвою в музеї історії міста Хмельницького нещодавно відкрилася виставка відомої народної майстрині Світлани Делікатної. Саме до Великодніх свят працівники музею зробили подарунок відвідувачам – познайомитися зі справжніми витворами мистецтва — вишиванками та писанками. Всі роботи пані Світлана збирала й виконувала протягом багатьох років, тож кожна з них — надто дорога її серцю.

У виставковій залі, яка пронизана народними духовними мотивами, можна побачити справжні обереги українців, які своєю неповторністю надихають та очищують душу.
На відкритті виставки директор музею Галина Барабаш зазначила: «Це надзвичайно цікава виставка, тому що символи — писанка та вишиванка — це коди нашої давньої української духовності. Завдяки їм можемо дуже багато дізнатися про світовідчуття, світорозуміння і світобачення наших предків. Адже все, що колись відчували і знали — вони висловлювали за допомогою символів, зокрема графічних. А ми розшифровуємо, щоб дізнатися, які саме послання робили нам предки».
Також Галина Іванівна розповіла про сакральні знаки — символи, що наносилися на писанки. «Перше, що намагалися виразити на писанках за допомогою певного кольору, символів у прадавні часи — це закони творення світу».
Світлана Делікатна, розповіла про нерозривний зв’язок писанки та сорочки. «Якщо немає вишиванки, сорочки, немає писанки, на яку нанесений давній малюнок, — яка це Україна? Бо головна функція вишивки — оберіг, прикрашання — це другорядна. І той орнамент, який вишитий на сорочці, має величезне значення. А ще — дуже велику роль відіграє, хто саме вишивав».
Пані Світлана також наголосила, що зразки писанок і вишивки несуть одну і ту ж символіку, проте виглядають зовсім по-іншому. «Вишивка — більш геометрична, на відміну від писанки», — додала майстриня.
На виставці представлені роботи (вишиванки) з кількох регіонів. Адже Світлана Делікатна поставила собі за мету познайомити відвідувачів із різновидами швів на сорочках (яких загалом в Україні налічується більше 320). Тут представлені — подільська низь, тамбурний шов тощо. А сорочки, яким вже більше сотні років, збирала по всій Україні.
Отож перед Великодніми святами чи після них обов’язково відвідайте виставку та познайомтеся ближче з прадавнім українським мистецтвом.