Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 802

Наше суспільно-політичне життя у різні періоди ХХ століття поділило українців, в тому числі і подолян, на дві категорії: одні, залякані сталінськими репресіями і брежнєвськими переслідуваннями, навіть тіні своєї боялися; другі, обігріті хрущовською «відлигою» і горбачовською «перебудовою», — сонячні лідери, ватажки громад, впевнені у своїх силах, із твердим поступом у житті.

 Саме про других — понад 30 неординарних особистостей Хмельниччини розповідає у своїй книзі «Дорогі мені земляки» Віталій Кульпінський, поет, прозаїк, журналіст, колишній професор Київського національного економічного університету. З ними звела його доля на життєвих дорогах.
 Задум книги спогадів про друзів визрів у Віталія Леонідовича давно.
 Ясна річ, зібрати потрібну інформацію про видатних подолян — це не лише відшукати в архівах їхні біографічні дані. Тому робота розтягнулась на дванадцять років...
 Кожна сторінка книги «промовляє» до читача, дає світло правди, допомагає збагнути логіку поведінки людей, осягнути сенс буття. Книга зберігає специфіку мислення державних діячів, господарників, митців, освітян, спортсменів, лікарів. Тому й охоплює життєпис людей — від академіків НАН України Бориса Патона (родом з Нової Ушиці), Валерія Смолія (родом із села Авратин Волочиського району) до народного умільця, костоправа, іконописця, раціоналізатора й винахідника Івана Поповича (родом із села Порохня Волочиського району).
 Повчальним є «Слово про батька» — Леоніда Кульпінського, який понад двадцять років сумлінно працював секретарем виконкому обласної ради депутатів трудящих і мав талант ученого: видрукував понад 50 наукових праць з питань державного управління у місцевих, республіканських та всесоюзних ЗМІ.
 Цікаво розкрито життєве й кар’єрне зростання від рядового бухгалтера, економіста планово-фінансового відділу Хмельницького облжитлокомунуправління до мера міста Хмельницького, згодом — народного депутата України і заступника голови Бюджетного комітету Верховної Ради Сергія Мельника.
 Заслуговує уваги оповідь про легендарного господарника, Двічі Героя Соціалістичної Праці Григорія Ткачука, який за 42 роки самовідданої праці перетворив рядовий колгосп «Україна» (с. Лісоводи Городоцького району) у колгосп-мільйонер.
Не менш талановитими господарниками були: Герой Соціалістичної Праці Макар Починок, з 1972 року  — голова виконкому Хмельницької обласної Ради депутатів трудящих; Герой Соціалістичної Праці Леонід Скринчук (Чемеровеччина). Прикладом для господарників і нинішніх державних діячів є кар’єрне  зростання від механізатора до заступника міністра сільского господарства Олександра Товстановського. Заворожує успіх «короля смаколиків» — генерального директора Хмельницького акціонерного товариства «Кондфіл» Василя Любовецького, що отримав 27 міжнародних нагород і став лідером якості в незалежній Україні.
 Віталій Кульпінський всесторонньо розкриває образ партійця «ризикової вдачі» Андрія Шоханова, який двадцять повоєнних років був першою особою і фактичним керівником міста Хмельницького. Він зумів перетворити провінційне містечко Проскурів у потужний промисловий центр України.
У книзі висвітлена діяльність видатних науковців — фундатора подільської ортопедотравматології Івана Ковалишина, очільниці служби охорони здоров’я Катерини Разінкіної, професора Кам’янець-Подільського національного пед-
університету ім. І. Огієнка Леоніда Коваленка та інших.
 Грунтовно висвітлено творчий доробок хмельницьких літераторів Миколи Мачківського, Богдана Костюка, Володимира Захар’єва.
 З глибокою повагою змальовані образи видатних подільських освітян — Анатолія Забеліна, легендарного хореографа і засновника «Подолянчика» Юрія Гуреєва.
 Не оминув автор книги своєю увагою видатних спортсменів-велосипедистів, майстрів спорту — чотирьох братів Стародубів — Анатолія, Миколу, Віталія і Валерія.
 Заключним акордом збірки є висновок: «Незалежно від того, коли жив і творив кожен зі згаданих тридцяти видатних подолян, всі вони своєю синівською любов’ю до рідного краю і творчою працею виборювали нашу соборну незалежну державу. За що їм глибока шана і повага від усіх українців!»