Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 921

У музеї історії міста Хмельницького відбувся майстер-клас із виготовлення давньої народної декоративної ляльки- круп’янки, який провела Марина Грень — науковий співробітник музею.

В ньому взяли участь учні 3-Б класу Хмельницької ЗОШ №12 разом із вчителькою Іриною Міщук. Працівники музею на чолі з директором Галиною Барабаш приурочили захід до Дня матері, запропонувавши дітям власноруч виготовити своїм матерям подарунки — ляльки-круп’янки.
Школярі не лише освоїли цікаву техніку виготовлення давньої української іграшки, а й дізналися історію її виникнення. Пані Галина розповіла про сакральне значення ляльки-круп’янки: «Ця іграшка в давнину символізувала у наших предків насамперед достаток, добробут, розквіт і матеріальні статки в родині. Особливістю цієї ляльки було те, що її виготовляли щороку з нового врожаю пшениці. Бо саме зерно завжди символізувало достаток вдома. В зерно ховали копійку і нашіптували гарні слова. Щодо кольорової гами, то наші пращури підбирали шматки тканини відповідно до кольорів головних продуктів на столі — молока, меду, хліба тощо».
Дітки перед початком майстер-класу пообіцяли, що коли вручатимуть ляльки своїм мамам, обов’язково подякують їм за подаровані їм життя.
«Майстер-клас із виготовлення різноманітних оберегів у нашому музеї проходить не вперше, — розповідає Оксана Собко — науковий працівник музею. — Діти часто беруть участь у подібних заходах. Тому що потрібно повертатися до народних традицій, звичаїв. Необхідно знати, що символізували такі обереги в давнину. Загалом це не дуже складний процес, всі матеріали доступні. Звісно ж, школярам цікаво дізнаватися, якими іграшками забавляли колись матері своїх дітей. А головне, що вони їх виготовляли самі».
Гарні світлини на згадку, а головне чудовий настрій і подарунки понесли дітлахи додому, поспішаючи привітати своїх найрідніших матусь із Днем матері.