Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 856

Українське село на Хмельниччині із грецькими Афінами поєднав унікальний подільський розпис, який відтепер прикрашає стіну однієї з місцевих шкіл древньої Еллади. Розмалювала її українська художниця Елеонора Петровська.
Про це розповіла заслужена артистка України, радник міністра культури Анжеліка Рудницька, яка активно сприяє відродженню самчиківського розпису. Вона, зокрема, зазначила, що відкриття розписаної самчиківкою стіни у грецькій школі № 86, яка розташована у районі Кіпселі в Афінах, стало подією для учнів та вчителів. Директор навчального закладу Наталія Канело із задоволенням зібрала малюків, котрі разом із гостями нанесли завершальні штрихи розпису. Тож відтепер стіна створюватиме приємний затишок і тішитиме очі дітей.

Пані Анжеліка розповіла присутнім на святі про техніку цього автентичного малюнка, якою володіють лише четверо майстрів у нашій державі, про українську символіку, про війну і про діток, які живуть під обстрілами... До речі, у цій школі навчається український хлопчик Орест. Він, як ніхто, чекав цієї події, а під час урочистостей відчував особливу гордість за Україну та своїх земляків.
Розділити святковий настрій авторів та школярів прибула консул посла України у Греції Ганна Тищенко. Вона висловила вдячність Елеонорі Петровській. І це лише початок. У такому форматі представники України планують працювати і надалі, популяризуючи справжнє диво старовинного розпису, який захоплює і вражає.