…вкотре відбулося в музеї-садибі Анни Ахматової в селі Слобідка-Шелехівська.

Цього разу на Деражнянщину завітали хмельничани, жителі краю та гості, щоб відзначити 130-ту річницю від дня народження видатної поетеси XX століття. А заодно, як повідомив голова обласної організації Спілки письменників України Петро Маліш, захід проходить у рамках відзначення сорокової річниці від дня заснування письменницької організації Хмельниччини. Петро Іванович нагадав, що всесвітньовідома поетеса Анна Андріївна Ахматова не цуралася рідного коріння, неодноразово відвідувала садибу матері - Інни Еразмівни в Слобідці-Шелехівській. Вона досліджувала свій родовід, любила Україну, добре знала українську та поважала інші мови. Окрім вишуканих власних поезій, вражає її перекладацька спадщина – близько 150 поетичних творів з 78 мов.
На святі в Слобідці-Шелехівській було надано слово тим, хто якоюсь мірою причетний до створення музею-садиби, а також вивчає та шанує ім’я видатної українки, яка писала російською – такі тоді були реалії. Це, зокрема, гості з Вінниччини, з Києва, які говорили про талант поетеси, її нелегку долю та незламну мужність. Прозвучали чудові вірші Анни Ахматової – оригінальні та в перекладах, пісні у виконанні вокального колективу хмельничан «Музея».
Для учасників літературно-мистецького свята була проведена екскурсія експозиційними залами музею, лягли квіти до підніжжя скульптури Анни Ахматової та до могили її матері, похованої на території садиби.