…Сплетені з духмяних трав та польових квітів, заговорених дівчатами на гарну вдачу та щасливу долю. Звісно ж, подолянки, прикріпивши до вінків свічки, запалювали їх та пускали на річку Південний Буг. Адже здавна відомо — куди попливе вінок, з тієї сторони й чекати парубка. Наші пращури казали — якщо вінок добре пливе й свічка не гасне, то дівчина скоро піде під вінець, а як крутиться на місці чи потоне, то довго в дівках засидиться.

Тож усі присутні на святкуванні Івана Купала, яке традиційно проходило в хмельницькому парку «Молодіжний», спостерігали за обрядовим театралізованим дійством біля води — з піснями й танцями. А скільки вже вінків красуні дівчата наплели, то не порахувати. Бо, як і годиться, вишита довга сорочка й вінок — головні атрибути кожної купальської красуні. Вишиванка берегла душу й серце, а цілющі рослини — захищали від зурочень відьом, русалок, водяників та лісовиків. За повір’ям, у купальську ніч навіть дерева переходять з місця на місце та розмовляють між собою, а звірі слухають та розуміють людську мову. Та головна таїна свята, що манить найвідважніших, це квітка папороті, що зацвітає у магічну ніч…
Усі ці звичаї і обряди відтворили актори на сцені. Загалом програма святкування була такою насиченою, що кожен міг знайти розвагу на свій смак — від найменших глядачів — до дорослих. Свої неповторні виступи дарували народні колективи танцю, Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр, муніципальний камерний хор, фаєр-шоу від Театру вогню та світла Zlights в етнічному одязі.
В парку діяв два дні фуд-корт, де всі охочі могли покуштувати різних смаколиків, проходили майстер-класи з гончарства, вінкоплетіння тощо.
І пиріжків із вишнею гості свята посмакували досхочу, бо їх на замовлення хмельницької мерії спекли аж дві тисячі. Також випічкою частував присутніх Державний навчальний заклад Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг.
…Отож другий день купальського свята був із приємним вишневим присмаком, який надовго залишить у подолян чудовий післясмак.