Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 662

Так назвала свою дев’яту персональну виставку хмельницька художниця, графік, член Національної спілки художників України Неллі Павлова, яка відкрилася в обласному художньому музеї. До уваги відвідувачів автор запропонувала графічні твори й живописні полотна із зображенням маленьких маєтків, соборів, вілл, старовинних будинків Хмельницького, Антонін, Львова, Києва, Фастова та Одеси. Особливістю виставки є те, що більшість із будівель, зображених художницею, вже давно «загубилася» на вулицях сучасних міст між новобудовами, тож вона їх виокремила та показала дійсно унікальну архітектурну самобутність.

Як наголосила науковий співробітник Хмельницького обласного художнього музею Людмила Сковерко: «...Час не шкодує архітектурних будівель — війни, природні явища спричиняли їхнє руйнування... Звичайно, існує безліч способів їхнього збереження, і одним із них є фіксація пам’яток архітектури на живописних та графічних полотнах».
Неллі Павлова народилася в 1952 році в Узбекистані, дитинство її минуло в Латвії. Здобула фах художника-модельєра в Рязанському художньому училищі, але доля її закинула на Хмельниччину. Тут згодом народилася її донька та онуки.
По-справжньому активну творчу діяльність художниця розпочала з 1994 року. З того часу відбулося вже більше п’ятдесяти персональних виставок у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Києві, Одесі, Чеханові (Республіка Польща).
Твори Неллі Павлової вирізняються і за технікою виконання: вона використовує чорний контур поряд із висвітленим тлом, що створює ефект сяйва, викликаючи навіть асоціації з вітражем. Картинам її притаманна декоративна виразність, стримана кольорова палітра, орнаментальність і площинність композиції. А в аркушах, виконаних в індивідуальній техніці на зім’ятому папері, стилізованому під фактуру каменя, постають храми та музеї... Головне для Неллі Миколаївни — не деталізувати образи, а передати їхній настрій.
Тож не пропустіть нагоди відвідати виставку, яка працюватиме до 6 жовтня. Можливо, побачите знайомі старі будівлі?