Хмельницький благодійний фонд «Хесед Бешт» відзначив 20-річний ювілей. Пріоритетами фонду були і залишаються два основних напрямки: соціальна і культурно-просвітницька діяльність.

Слово «хесед» означає милосердя, турбота. Ці одвічні цінності протягом багатьох століть допомагають зберегти самобутність, культуру та ідентичність єврейського народу.
«Наш фонд розробив стратегічний план розвитку, в якому поєднуються соціальна співпраця та підприємництво. У рамках культурно-просвітницької діяльності фонду вже створено музеї єврейського побуту, пам’яті жертв Проскурівського погрому. Проводиться копітка робота з відтворення списку жертв, спогадів тих, кого торкнулися ті трагічні події, особлива увага приділяється збереженню та реконструкції пам’ятників жертвам Голокосту, створенню музею благодійності, бібліотеки, проведенню культурно- освітніх заходів, благодійних ярмарків тощо. Це далеко не повний перелік тих кроків, які Хесед зробив на шляху благодійництва в ім’я продовження найважливішої традиції – збереження і розвитку культури», – розповідає директор ХБФ «Хесед Бешт», заслужений працівник соціальної сфери України Ігор Ратушний.
Окрім того, характерною рисою організації є відкритість, співпраця і взаємообмін з іншими національними, культурними, релігійними спільнотами. Адже збереження всіх етнічних складових нашої країни, національних традицій кожного народу, що живе в нашій державі, взаємоповага і взаєморозуміння – це та основа, яка необхідна для розвитку народу України як єдиної спільноти.
Також під патронатом «Хесед Бешт» здійснюється комплексна програма соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, колишніх в’язнів концтаборів та гетто, Праведників народів світу, молодих сімей.
У фонді працює професійна команда, яка надає кваліфіковані послуги майже п‘яти тисячам людей у 99 населених пунктах Хмельницької області.
Тож і не дивно, що на святкуванні 20-ліття з нагоди створення організації «Хесед Бешт» обласний театр ім. М. Смотрицького був переповнений.
Вітання прозвучали від представників обласної та міської влади, освіти, науки, культури, Укрпошти.
Зі сцени лунали сумні та веселі пісні, мелодії у виконанні заслуженої артистки України, скрипальки Майї Онищук, співачки Кіри Нанби, музичного колективу «Джаз-комфорт», муніципального естрадно-духового оркестру, а запальними танцями всіх порадував академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля», народний аматорський колектив мажореток «Альфа» та інші.
Словом, усі, хто тут зібрався: і благодійники, і ті, кому «Хесед» надає допомогу, отримали позитивні емоції та приємні враження. Адже атмосфера, що панувала під час урочистостей, підтвердила правильність девізу благодійного фонду: «Ми завжди раді зустрічі з вами».