Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 532

І немає жодних сумнівів, що вона запам’ятається хмельничанам і гостям міста надовго, — вражень від побаченого сила-силенна. Цьогоріч святкування Дня міста відбулося досить масштабно, дуже цікаво, колоритно та оригінально... з тонким ароматом «підпільної кави». Відрадно, що з кожним роком програма святкових заходів стає більш насиченою різноманітними заходами та забавами, які задовольнять смаки найвибагливіших гурманів. Але про все по порядку...

Святкування 588 річниці з часу появи першої писемної згадки Хмельницького, як і годиться, розпочалося із покладання квітів керівниками міста, області та громадськістю до пам’ятників Богдану Хмельницькому і Героям Небесної Сотні. Спільна міжконфесійна молитва зібрала всіх небайдужих, аби помолитися за мир і попрохати вічного спочинку для душ Героїв неоголошеної війни, які віддали свої життя за нас і майбутнє України.
На головній сцені, що біля кінотеатру імені Тараса Шевченка, громада міста приймала вітання з нагоди Дня міста Хмельницького від мера Олександра Симчишина, який наголосив: «Сьогодні нам — 588! Ми прожили черговий рік в історії нашого міста, прожили, активно працюючи над тим, аби Хмельницький ставав кращим і був сучасним, розвинутим і комфортним... Одне з наших основних гасел: «Хмельницький — щодня новий». Власне кожен день ми маємо дарувати новий об’єкт — дитячий садочок, школу, спортивний майданчик, дорогу, прибудинкову територію, нове підприємство, робоче місце. Тому що з кожним роком місто стає старшим, тому ми маємо його таким чином оновлювати».
Олександр Сергійович на урочистостях вітав хмельничан із присвоєнням звання «Почесний громадянин міста», зокрема, Михайло Андрійчук отримав його за вагомий внесок у розвиток мистецтва Хмельниччини та Олександр Лисюк — за вагомий внесок у розвиток підприємництва. На жаль, п’ятеро Героїв Революції гідності та війни на сході удостоїлися його посмертно.
Вже доброю традицією стало вручення і ключів від нових помешкань, тож мер привітав їхніх власників, вручивши ордери шістьом жителям Хмельницького.
Та головну відзнаку — нагороду — цього дня отримав Хмельницький і його громадяни від Ради Європи, а саме Приз Європи — «Plague of Honor» («Дошка честі»)! Її вручають містам, насамперед, за відповідність ідеалам Європи, соціально-економічний розвиток. Олександр Симчишин приймав вітання і нагороду від представників Ради, адже наше місто — єдине в Україні, яке її отримало. Тим часом на вулицях міста розгорнулися і ярмарки, і цікаві фотозони, пересувні виставки, тож усі шукали локацію до душі. Не обійшлося і без новинок — хмельничани познайомилися з новим супергероєм Хмельницького — Хмельменом, який очолив парад фантастичних героїв на Проскурівській. Загалом святкування Дня міста проходило під девізом: «Ласкаво просимо в Хмельвіль!» — казкове чудо-містечко. І справді, хоч погода трішки хандрила, проте настрій хмельничан був чудовий, ще б пак — адже на кожній тролейбусній зупинці пасажири мали нагоду послухати запальний духовий оркестр Хмельницького музичного училища ім. В. Заремби. Святковий тролейбус із повітряними кульками, який курсував по місту, викликав справжній фурор, музиканти в елегантних костюмах своїми виступами вітали хмельничан із Днем міста.
Крім того, дуже цікаву та оригінальну інсталяцію — арт-об’єкт, що має назву букви «А», в самому центрі Хмельницького (біля торговельного центру) гостям свята презентували начальник управління культури та туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков і київський художник Антон Логов. Це новий вид сучасного мистецтва, креативний, зовсім нестандартний, який загалом представлений трьома інсталяціями на вулицях міста з відповідними назвами — «О» і «Т». Тож тепер у соцмережах колекції світлин у хмельничан поповнилися і цими арт-об’єктами.
До прикладу, дотримуючись тематики свята, Хмельницький музей історії міста представив на вулиці Проскурівській виставку під назвою «Диво-люди» — історії і фотографії тих хмельничан, які стали відомими за межами України завдяки своїм талантам.
...Із гарним настроєм і чудовими емоціями гості свята поверталися додому після вечірніх концертів відомих українських гуртів "Каднай", "Друга ріка" та ін.