Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 558

Нещодавно в Антонінах Красилівського району на престольний празник в храмі Святої Великомучениці Параскеви П’ятниці відбулося святкове богослужіння, в якому взяли участь десять священнослужителів Красилівського та Хмельницького районів.

Зі спогадів старожилів відомо, що до 1937 року в селищі височіла дерев’яна церква, але під час гоніння на віру храм було розібрано. Більше 60-ти років православного храму в селищі не було, і лише коли в 1997 році в Антоніни приїхав отець Сергій Мординський, розпочалось активне будівництво храму. Будівля храму велика, необхідно було багато коштів, будівельних матеріалів та робочих рук.
14 травня 2005 року відбулося освячення престолу і новозбудованого храму Святої Великомучениці Параскеви П’ятниці, яке провів високопреосвященніший Антоній, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський.
Свята Великомучениця Параскева завжди користувалася в православних людей любов’ю й пошаною. Народилася вона в ІІІ ст. в Іконії. Її батьки вірили в Спасителя і вшановували день Його страждань – п’ятницю, а тому й доньку назвали Параскевою, що в перекладі з грецької означає – п’ятниця. Всім серцем полюбила юна Параскева чистоту і високу моральність християнського життя й дала заповіт безшлюбності. Присвятила своє життя Богу, за що язичники після важких мук відсікли їй голову.
За церковним віруванням Свята Параскева – покровителька полів і худоби, а тому в день її пам’яті приносять у церкву для освячення плоди, які зберігаються потім до наступного року. Крім того, Святій Параскеві моляться, щоб не хворіла худоба. Також вона цілителька людей від важких недуг душі і тіла.