Навряд чи якесь місто нашої держави може позмагатися з кам’янчанами щодо кількості фестивалів та різноманітних святкових шоу, які вони організовують протягом туристичного сезону. Скажімо, в минулому році таких було проведено близько сорока. Та на цьому в місті над Смотричем зупинятися не збираються.

Як повідомляє прес-служба міської ради, днями міський голова Михайло Сімашкевич зустрічався з представниками міського товариства «Просвіта», директором дитячої хорової школи «Журавлик», заслуженим працівником культури України Іваном Нетечею, авторкою проекту «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України» Тіною Пересунько. Під час зустрічі було презентовано проект нового фестивалю з робочою назвою «З піснею через світ».
А заплановано його проведення у вересні нинішнього року в рамках 100-річчя культурної дипломатії України, 100-річчя світового тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича, який у 1898 році закінчив Подільську духовну семінарію. І ще — 100-річчя кам’янецького періоду Української республіканської капели, з якою видатний хоровий диригент, композитор, етнограф Олександр Кошиць (народився 145 років тому у вересні 1875-го) за дорученням Симона Петлюри виїхав на гастролі до країн Європи та Америки, де гідно представляв український народ з його етнічними особливостями, історією, духовною культурою. 16 вересня 1919 року саме з Кам’янця-Подільського, коли місто було тимчасовою столицею УНР, Петлюра надіслав листа Кошицю, у якому висловив своє задоволення організованою закордонною мистецькою місією.
Для участі у фестивалі будуть запрошені найбільші хорові капели України, а також планується ціла низка різноманітних заходів. Зокрема, встановлення на залізничному вокзалі пам’ятного знака про те, що в лютому-березні 1919 року в Кам’янці доформовувалася капела, проводилися репетиції «Щедрика», звідки він і поїхав у світове турне; відкриття експозиції до 100-річчя культурної дипломатії України, капели та її кам’янецького періоду, відповідна виставка тощо.