Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 472

Саме Хрещення Господнє є завершальним великим святом різдвяного циклу, його в народі ще називають Йордан або Водохреще. Християни відзначають його 19 січня, тож воно збігається зі святом Богоявлення. Бо за віруванням цього дня з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — у голосі, Син Божий — у плоті та Дух Святий — у вигляді голуба.

Українці вірили, що на Водохреще вода стає цілющою і зберігає ці властивості протягом року. Нею лікують різні хвороби, дають пити тяжкохворим, освячують храми та домівки.
Цьогоріч обряд купання на свято Водохреща подоляни здійснили на набережній річки Південний Буг. Охочих було чимало – від малого – до старого.
Як і годиться, спершу всі заслухали молитву, після якої провели освячення води керуючий Кам’янець-Подільською єпархією Української Греко-Католицької Церкви преосвященний єпископ Іван Кулик та синкел Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ митрофорний протоієрей Іван Данкевич.
«Дорогі брати і сестри, пам’ятаймо, що в центрі сьогоднішнього свята є Ісус Христос. Саме Господь через своє хрещення змиває усі наші гріхи… Тому сьогодні в особливий спосіб ми освячуємо воду, яка є символом Божого благословення для нас, очищення нашої душі. Тому, споживаючи цю воду, треба пам’ятати, що вона має силу тоді, коли ми причащаємося нею та приймаємо з вірою у Бога…», – наголосив преосвященний єпископ Іван Кулик.
…Після звернення святійших отців найсміливіші, показавши приклад, занурювалися в крижану воду… А теплий чай і польова кухня не дали замерзнути нікому.