Одна з найважливіших подій, що стала знаковою для українського державотворення, сягає у далекий 1919 рік. Саме тоді, 22 січня 1919 року, був підписаний Акт злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Цікаво, що дату обрали неспроста. Саме цього дня 1918 року Четвертий Універсал Української Центральної Ради проголосив абсолютну незалежність УНР, стверджуючи об’єднання в соборну Українську державу двох “уламків” територій, що залишилися після руйнування Російської й Австро-Угорської імперій. Незважаючи на підписання доленосного документа, Україна не змогла тоді стати по-справжньому незалежною. Наступне возз’єднання українських земель стало можливим 22 січня 1939 року, коли в місті Хуст офіційно відзначили День соборності.

Сьогодні, коли від великої історичної події минув 101 рік, ми залишаємося вірними мрії наших предків до об’єднання, до територіальної неподільності та незалежності української землі. Розв’язана на сході України війна – чергова спроба зруйнувати одвічні прагнення, зламати державу, силу якій і дає наша патріотична єдність.
Традиційно 22 січня відбуваються урочистості, які стають свідченням незламності українського духу, нашого єднання. Особливою цього дня була і Волочищина. Прикрашений прапорами, стрічками та гіллям ялин міст Єднання, де зустрічалися делегації Хмельницької й Тернопільської областей. Дівчата в національних костюмах, з короваями, керівники областей, районів, ОТГ, військовослужбовці, воїни АТО/ООС, священнослужителі, представники громадськості, які несли частини національного прапора, об’єднують полотнища, і ця мить стає особливо зворушливою. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих на сході України, помолилися за мир в Україні. Голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний щиро вітав усіх з Днем соборності і, висловлюючи найтепліші побажання, закликав до єдності, наголошуючи, що в ній – наша сила, наша незламність. «Нині, коли Україна переживає непрості часи, поняття «соборність» та «неділимість» набули нового значення, загострилось їх розуміння. Наші воїни, волонтери, мільйони громадян стоять на захисті єдності і територіальної цілісності держави, українська нація остаточно утвердилася на всіх теренах – західних, східних, північних, південних та центральних, і об’єднала представників різних етносів та носіїв різних мов. День соборності України – це можливість укотре заявити на весь світ, що українська нація – єдина, а її територія – неподільна», – сказав він.
«Ми врешті усвідомили, що ніхто, окрім нас самих, українців, не буде захищати нашу державу, будувати дороги, розвивати економіку, закладати фундамент для щасливого майбутнього наших дітей та онуків.
Найважливіший урок Української революції: тільки за внутрішньої єдності та порозуміння, зі спільним прагненням та відповідальністю кожного за долю країни, можна досягти поставленої мети. 
Сьогодні два полотна жовто-блакитного стягу об’єднали між собою представники Волочиського і Підволочиського районів, Хмельницької та Тернопільської областей. Тож у нове століття української соборності ми вступаємо впевнено, повні віри, сил і надій», – сказав у вітальному слові народний депутат України Сергій Лабазюк.
Святкову атмосферу доповнили виступи художніх колективів обох областей. Далі свято перенеслося в село Гусятин Чемеровецького району, на межі Хмельницької та Тернопільської областей, і було не менш колоритним, теплим, зворушливим.