Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 548

Казкові пейзажі, чарівні квіти, портрети видатних постатей, ніби намальовані.
Вишиті картини народної майстрині відомі не лише у Хмельницькій області, а й за межами нашої країни. Багатошарова вишивка – спосіб, яким володіє Ніна Іванівна, єдиний у світі.

У дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва відбулася презентація альбому «Живопис голкою Ніни Гончарук». Кошти на видання альбому, який побачив світ наприкінці 2019 року, виділила Хмельницька міська рада на виконання Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги в місті Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською». Видання представляє багатий та різноплановий творчий доробок заслуженого майстра народної творчості України Ніни Гончарук. Більше 140 його сторінок віддано під кольорові репродукції вишитих картин майстрині, а також світлини про її творчу і виставкову діяльність. Альбом доповнено мозаїкою відгуків про її творчість, віршами поетів-земляків, списком найбільш вагомих групових і персональних виставок (2004-2019 років).

Заступник міського голови, куратор галузі культури міста переказала вітання Ніні Гончарук від міського голови Олександра Симчишина, з найкращими побажаннями вручила квіти.
За свою більш як 30-літню творчу працю Ніна Гончарук перебрала всі відомі вишивальні способи і прийоми, залишивши собі лише винайдену нею власну техніку. В 2009 році Державний департамент інтелектуальної власності видав Ніні Гончарук Патент на корисну модель «спосіб вишивання», а у 2018 році Національний реєстр рекордів України відзначив хмельницьку майстриню Дипломом за найбільшу кількість картин, вишитих нею в техніці багатошарової об’ємної вишивки.
Як зазначила методист Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України Людмила Рожко-Павленко, у 2019 році Український фонд культури ім. Б. Олійника, де неодноразово влаштовувала свої персональні виставки пані Ніна, подав її кандидатуру для відзначення Національною премією України ім.
Т. Шевченка 2020 року, адже більше ста вишитих творів Ніни Гончарук стали її «Вишитою Шевченкіаною», яку побачили в багатьох містах України, в усіх виставкових залах нашого міста й області, в десятках мистецьких центрів, музеїв і бібліотек столиці.
Під час презентації хмельничани та гості міста також ознайомилися з виставкою робіт Ніни Гончарук. Це вже 88 за ліком персональна виставка народної майстрині. В її експозиції 41 вишита картина авторки.
Центральна міська бібліотека організувала презентацію альбому, а учні Хмельницької дитячої школи мистецтв «Райдуга» привітали вишивальницю і всіх присутніх колядками-щедрівками з Новим роком і Різдвом Христовим.
Окрім вишивки, Ніна Іванівна створює сучасний вишитий одяг та вишиває рушники. Вони експонуються в музеї
-світлиці, яка знаходиться у приміщенні міського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що на вулиці Проскурівській, 61. Щороку музейна експозиція поповнюється новими шедеврами мистецтва, створеними вправними руками вишивальниці.