Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 441

У музейній галереї квАРТира, що на вулиці Проскурівській в обласному центрі, відбулася презентація цікавої виставки під назвою «Всі відтінки… Чорний». Сама назва вже говорить про ідею, яка простежується у всіх роботах кількох знаних майстрів з різних регіонів України. Чорний колір символізує для кожного щось своє, отож і до роздумів, і до аналізу представлені роботи спонукають кожного відвідувача…

Загалом 2020-й – це рік кольору в галереї. І серія виставок, присвячена шести кольорам та їхнім відтінкам, акцентує увагу на властивостях кольору та демонструє розмаїття колекції Хмельницького обласного художнього музею.
Що ж насправді означає наявність кольору для нас – об'єктивний факт чи емоційність людини? Чи насправді обґрунтоване існування символізму кольорів? Якщо так, то де тоді шукати його корені – в природі чи в самій людині? Часто до розв'язання цієї проблеми долучаються психоаналітики та мистецтвознавці, які намагаються пов'язати суб'єктивний символізм кольорів з їх традиційною символікою.
І справді в першу чергу колір на полотні приваблює поціновувачів мистецтва. Кожен колір створює мелодію, ритм, темп живопису. За його допомогою автор створює цілісний образ: це і форма, і світло, і композиція, і зміст. На виставці представлені роботи, що виконані різними техніками. Живописні полотна видатних українських художників (К. Звіринський, М. Малишко, М. Гейко, Т. Сільваші), графіка (В. Бовкун, Р. Романишин), скульптура (В. Шишов, Я. Мотика) та полотно невідомого автора в експозиції «Всі відтінки... Чорний» об'єднуються між собою тематично. Представлені роботи демонструють, що колір, на рівні з відчуттями, може транслювати абстрактні ідеї, побутовий та сакральний зміст. Колір гарний чи негарний, веселий чи похмурий, важкий чи легкий... Яким він стане особисто для вас, вирішувати тільки вам!
Отож не пропустіть, адже виставка діятиме лише до березня.