8 квітня у 1930 році, відбулась прем’єра фільму Олександра Довженка «Земля».
«Земля» - останній і найвідоміший фільм з трилогії Олександра Довженка - «Звенигора», «Арсенал», «Земля». Ця німа чорно-біла картина, знята одним об’єктивом, й досі вважається однією з кращих в історії кінематографа.

Давши добро на зйомки, тодішнє керівництво чекало від Довженка фільм, що доводив би необхідність і успішність колективізації. Начебто так і вийшло. За сценарієм сільські бідняки відбирають землю у куркулів і починають її обробляти. Для цього селяни, навіть, домоглися, щоб селу виділили трактор, який був довірений першому хлопцю - головному герою Василю. У фіналі він гине від куль колишніх власників землі. Ось і весь сюжет.
З такого невигадливого сценарію Довженко зняв півторагодинну картину. Довгі плани української природи, сільських пейзажів, сади з яблунями, які гнуться від плодів, фактурні особи акторів на повний кадр. Звісно, виникло питання: якщо все так красиво і добре в українському селі - навіщо тоді колективізація?

Перед прем’єрою, фільм, як і годилося, переглянули 32 комісії. Дали дозвіл. 8 квітня 1930 року, у Києві, «Земля» вийшла в прокат. Але вже через дев’ять днів, 17 квітня, фільм все-таки офіційно заборонили – «за натуралізм».
Вже наступного дня почалось цькування режисера у пресі. Згодом, картину розкритикував Горький, а Дем’ян Бєдний написав в «Ізвєстіях» памфлет, після якого Довженко посивів за одну ніч.
Однак, не дивлячись на це, Москва дозволила продати «Землю» європейськім прокатникам. У підсумку лише в Берліні після прем’єри фільму відразу з’явилося 48 позитивних рецензій. «Вона сильна й життєва, - писала англійська газета «Манчестер Гардіан», - від першого кадру, де працюють трактори, до кінцевої сцени». Національний комітет США включив «Землю» в п’ятірку кращих іноземних фільмів 1930 року. Великим успіхом користувалася картина і на фестивалі 1932 року у Венеції, там Довженка назвали Гомером у кіно.
У Радянському Союзі табу зі стрічки зняли у 1958 році, і лише після того як на Міжнародній виставці в Брюсселі «Землю» було визнано одним з кращих фільмів усіх часів і народів.