Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 596

У приміщенні будинку польського магістрату, що в Старому місті Кам’янця, відкрито унікальну експозицію корон світу. 

Як зазначив директор Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Олександр Заремба, її особливість полягає в тому, що тут представлені вінці та корони не лише різних держав та різного часу, але й різних континентів. У виставці-ретроспективі головних символів влади минулих епох зібрані вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів країн світу, а також зниклих цивілізацій – понад сімдесят шедеврів. Частина з них є оригіналами, а частина – копіями або реплікатами експонатів, що перебувають у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу.
Серед презентованих вінців Олександр Олександрович особливо відзначає корони Святого Володимира й Анни Візантійської, які на віки вперед вирішили духовну долю нашого народу. Їх реконструкція, а це Х-ХІ ст., до цього часу в нашій державі не проводилась і не має аналогів. У цьому проекті вона зроблена вперше. Основою послужили фрески, монети (злотники і сребреники) та візантійські пам’ятки.
В колекції зібрання також вперше реконструйований шолом-корона падишаха Найвищої Османської держави, халіфа Сулеймана І Законодавця, відомого в Україні як Сулейман І Пишний, та головний убір Гюррем Султан, відомої в Україні як Роксолана. Також уперше реконструйовані корони короля Речі Посполитої Яна III Собеського та його дружини Марії Казиміри.
В експозиції – гіпотетична версія корони короля Данила Галицького, а також імператорські головні убори, зокрема, Наполеона, Російської та Римської імперій. Окрім того, представлені Великобританія, Греція, Польща, Румунія, інші європейські країни. Окремою складовою виставки виступають іменні головні убори церковних владик, у тому числі й усіх конфесії України, вінчальні вінці. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру та Ассирії. Вражаючими уяву є головні убори володарів величних цивілізацій Америки – ацтеків, майя, інків та інші експонати.
Директор музею наголошує, що попри те, що експозиція має виразну загально гуманітарну та просвітницьку тематику, наскрізною і найяскравішою є її патріотична і державотворча місія. Історично саме корона була тим артефактом, що втілював державницьку ідею. Адже головні убори володарів є символами духовної або світської влади, уречевленням великого служіння та великої відповідальності людей, наділених такою силою. Дотепер королівські корони є одними з найбільших державних реліквій, символами наступництва та спадкоємства об’єднавчих державотворчих зусиль.
Проект спрямований на утвердження та розбудову культури рідної країни, пізнання своєї ідентичності, що й перетворює населення – на народ, націю.