Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 512

Ім’я цього письменника добре знане не лише на його рідному Поділлі, а й в Україні та за її межами. Він є автором трьох десятків книг віршів та прози.

А народився Микола Антонович у селі Хоросток Славутського району. Після закінчення факультету журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка працював у пресі, редактором Хмельницького державного видавництва «Поділля», науковим співробітником обласного музею «Літературна Хмельниччина», завідував кабінетом молодого автора при обласній організації НСПУ. Він – лауреат багатьох престижних міжнародних, всеукраїнських та обласних літературних премій, нагороджений медаллю Національної спілки письменників України «Почесний знак».
Нещодавно світ побачив новий фундаментальний твір Миколи Мачківського «Древо триєдине», проєкт на видання якого підготовлений обласним літературним музеєм, а сама книга видана за підтримки Українського культурного фонду. Як пише директор музею письменник Василь Горбатюк у передмові до видання, «…автор і сам не може конкретно визначитися з жанром своєї книги. Ніби роман, але й не роман. Однак то немає суттєвого значення, бо читача цей мемуарний нероман захопить насамперед своїм змістом. Адже він багатющий на події, імена, краї, цікавий деталями творчості й побуту літераторів, привабливий манерою оповіді, в якій доброю струною звучить гумор, іронія й самоіронія. Книга сприймається не як роман, а як саме життя, що в усьому своєму розмаїтті постає перед нами зі сторінок. Життя літератури й тих, хто творить чи навіть просто хоче творити її».
Багато з тих, хто знає Миколу Мачківського, сприймуть його нову книгу, як давноочікувану подію, однак більшість буде вражена багатством фактажу, що міститься між її обкладинками.
Минулого тижня у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка та місцевому коледжі культури і мистецтв відбулася презентація (з дотриманням усіх карантинних вимог) нероману Миколи Мачківського «Древо триєдине». Модераторами заходу виступили директор обласного літературного музею письменник Василь Горбатюк та його заступник Людмила Данилюк. Під час зустрічі зі студентами та викладачами вишів вони розповіли про літературну творчість Миколи Мачківського, його письменницьку майстерність, познайомили присутніх із новим твором Миколи Антоновича, що об’єднав бувальщини, спогади, записки літературного консультанта, нотатки наукового співробітника обласного літературного музею.
Василь Горбатюк та Людмила Данилюк також мали зустрічі з працівниками Кам’янець-Подільської міської бібліотеки імені Костя Солухи та центральної районної книгозбірні, яким передали нову книгу Миколи Мачківського.