Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 567

Вийшов у світ 16 том відомого на Поділлі та за його межами літературно-мистецького альманаху «Медобори». Його приурочено до 15-річчя обласного осередку творчої спілки «Конгрес літераторів України». Свої екземпляри вже отримали бібліотеки міста, невдовзі вони потраплять і до районних книгозбірень. Ми зустрілися з головою Хмельницького осередку Володимиром Захар’євим та побесідували про подію.

— Володимире Анатолійовичу, як вам – творчій організації, вдається у такі скрутні часи щороку видавати альманахи?
— Діє «Програма підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у місті Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською». За сприяння управління культури міської ради ми отримуємо певні суми грошей на цю благородну справу, а половину коштів доводиться збирати самостійно.
— Скільки авторів цього разу потрапили на сторінки альманаху?
 — Близько п’ятдесяти.
 — Минулий альманах переміг у конкурсі «Краща книга Хмельниччини — 2019». Анонсуйте, будь ласка, 16-й том.
 — Ми відкриті для обдарованих особистостей. У нас друкуються окрім «конгресівців», з обласного центру та багаторічних партнерів з районів, автори з НСПУ і дебютанти. Разом з однодумцями Галиною Корицькою та Людмилою Василишиною (Рудковською) керуємось принципом: «Здібних необхідно вчасно підтримати».
 — Які ж таланти Ви відкрили?
  — Читачі зможуть познайомитися з новелісткою, казкаркою, а тепер і кіносценаристкою, колишньою бібліотекаркою з невеличкого села Куманів на Городоччині Любов’ю Цесельською, прозаїком, колишнім інженером та керівником сільгоспвиробництва Василем Рикуном, відомим під псевдонімом Юрій Кобець. Із молодшого покоління вартий уваги робітник заводу, професійний математик за фахом, Роман Адамович. Відкриттями останнього року стали кам’янчанин Олег Мучник та журналістка «Суспільного телебачення» на Поділлі прозаїк Діана Колесник.
  Також у нашому «коші» Тетяна Чеховська з Городоччини, Віра Шпильова з Кам’янеччини, Микола Швець з Ярмолинець, Ольга Ковпак (Стоянецька) з Деражні, Петро Староста з Віньковець та ще кілька десятків цікавих авторів.
Інтерес до нашого альманаху виявили і літератори з інших регіонів України. Запропонували оригінальні твори вінничан Марина Батова та Сергій Деркач, Марина Саклакова із Мелітополя, знана нашим читачам уродженка Кам’янця-Подільського Юлія Печенога, що тепер носить прізвище Бублик і живе на Львівщині, письменники-кандидати наук Михайло Мілян із Костянтинівки, шо на Луганщині, та Галина Корицька-Гузовська із Запоріжжя.
Варті уваги твори Інни Харченко, яка підписується псевдонімом Інна Калина. Вона живе у Німеччині, але не пориває зв’язків із рідною землею. Цього разу надіслала казки та ескіз свого малюнка. Він настільки припав редколегії до душі, що купчасті маки замайоріли на обкладинці.
— А хто ще став «відкриттям» тому «Медоборів»?
— Колишній лікар швидкої допомоги, деражнянець Володимир Терновий, який виступив у іпостасі літературного критика, та молода журналістка Світлана Крижановська, – як дитячий письменник та казкарка.
Література була, є і буде різнобічною. Творчі особистості, зокрема й у глибинці, часто-густо створюють шедеври, але не всім їм пощастило пробитися на Олімп чи шпальти столичних журналів. Саме завдяки таким альманахам, як «Медобори», їх знають у рідному краю.
 — Дякую за розмову і бажаю успіху!