Їхній приклад є яскравим свідченням того, що життя свого села можна змінювати, що бажання, ентузіазм, цілеспрямованість людей навіть, здавалося б, недосяжне зроблять реальністю.

Минулого року на сторінках нашої газети ми розповідали про задум пенсіонера Степана Семенюка з села Кульчини на Красилівщині створити козацький осередок. А ще подружжя Степана Семеновича й Ольги Василівни Семенюків загорілося ідеєю організувати в їхніх Кульчинах культурний козацький центр, де було б цікаво не лише школярам, а й жителям старшого віку. Коли розповідали про свій задум односельцям, багато хто не вірив, що це їм вдасться. «Стільки мороки!» – часто чули у відповідь на пропозицію долучатися до цієї справи.
Мороки і справді багато, але Семенюки були переконані, що їх неодмінно підтримають ті, хто насправді вболіває за село та, як і вони, рішуче налаштовані на позитивні зміни. І справді, підтримку відчули з боку Красилівського міського голови Ніли Островської, відомого підприємця Олега Білявця. І вже невдовзі другий поверх занедбаного приміщення толокою взялися приводити в порядок.
– Шпаклювали стіни, підвели електропостачання, встановили вікна. Роботи було – з головою, – розповідає Степан Семенович. – Хто чим міг, допомагав. Володимир Хвалибога займався електропроводкою, Микола Мельник – зварювальними роботами, шпаклювальними – Галина Микульська, багато допомагали Олександр Процюк із дружиною Раїсою, а також Сергій Хабуда, інші жителі.
Водночас Степан Семенюк об’їжджав навколишні села, виступав перед молоддю, та й старшими, агітував вступати до козацької громадської організації. Її ряди і справді розширилися. Та, головне, що тепер більшість жителів Кульчинів, довколишніх сіл знають, де можна культурно та з користю провести вільний час.
У відремонтованому приміщенні встановили більярдний і тенісний столи; шахи, шашки – теж чекають на любителів цих ігор. Вже є домовленості з Нілою Островською про те, що міська рада допоможе придбати боксерську грушу, штангу, бігову доріжку.
Козачата, джури і молоді козаки охоче займаються гопаком під керівництвом Ольги Семенюк, колишнього культ- працівника. Проте справедливо кажуть, що в справжньому захопленні своєю справою колишніх не буває, бо потреба ця йде від душі.
Урочисте відкриття козацького культурного центру в Кульчинах ще попереду. Буде посвячення в козаки, чіткі графіки роботи гуртків за інтересами, зокрема, і секції само- оборони, яку вестимуть працівники поліції.
Будуть і спортивні змагання. До речі, футбольний матч між молодими козаками вже відбувся в Красилові. Планується й робота козацького табору для сільських дітей у літній період, коли школи не працюватимуть.
Та влаштувати односельцям свято організатори вирішили, не чекаючи завершення усіх приготувань до козацьких урочистостей. У вдалий момент послаблення карантину жителі Кульчинів зібралися великою родиною – як молоді, так і пенсіонери, в новоствореному козацькому центрі. Нікого не залишила байдужим насичена концертна програма. Бурхливими оплесками супроводжували виконання танцю з українськими хустками, гопак з елементами бойового гопака, який продемонстрували учасники студії. Музичний супровід для танцювального вечора забезпечив баяніст Юрій Томчук із сусіднього села Кульчинки.
Було чимало ігрових розваг, які провела Ольга Семенюк. Завідувачка бібліотекою Олена Навроцька організувала виставку робіт народних умільців. Люди дякували за ту чудову атмосферу, яку створили для них. Не обійшлося без чаювання з запашними тортами, які презентував Олег Білявець. Місцеві продавчині також подбали про солодкий стіл.
– Подібні святкування об’єднують село, громаду. І так приємно спостерігати радість в очах людей. Тоді переконуєшся, що наші зусилля були недаремними, – каже отаман козацького полку Степан Семенюк. – Якщо будемо гуртуватися, допомагати одне одному, то зможемо і гори звернути. За таким принципом жили колись козаки, треба, щоб і сучасні послідовники про це не забували.