Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 471

Передпасхальні дні мають бути наповнені добрими справами, переконані жителі села Коськів, що в Ленковецькій громаді. Так, зусиллями місцевих аграріїв та небайдужих сільчан встановлено унікальний дубовий хрест авторства шепетівських майстрів.

Нещодавно у Коськові відбулася значна для села подія: поряд із церквою в центрі села встановили дерев’яний хрест із розп’яттям Ісуса Христа.
Задумка про добру справу виникла ще взимку, тоді ж замовили й хреста. Велика увага була приділена правильній формі та матеріалу. Православний хрест, згідно з канонами, повинен мати восьмикінцеву або шестикутну форму. Вважається, що така форма хреста має потужні захисні властивості. Дубова деревина була обрана для довговічності. І хоча тверда структура не так легко піддається обробці, шепетівські майстри досконало виконали різьблення найменших деталей.
Ініціатива реалізована місцевим аграрієм Миколою Мариничем. Маючи фермерське господарство «Маранд», чоловік не лише обробляє землю та дає роботу односельцям, але й дбає про благоустрій рідного села.
— Кожен із нас має в житті сумлінно трудитися на добро людям і на славу Божу, — переконаний Микола Маринич. — Нехай цей хрест буде оберегом нашого села, а Господь посилає всім мир, здоров’я та доброї долі.
Чотириметрове розп’яття монтували працівники фермерського господарства, а в його основу заклали пам’ятну капсулу. В тексті замурованого послання нащадкам вказано дату спорудження, а також слова благословень усім людям доброї волі.
Встановити хрест у центрі села благословив отець Андрій Ковальчук, настоятель місцевого Свято-Успенського храму. В дні Великого посту він закликає вірян робити добрі справи для спасіння душі та щиро радіє, коли його слова спонукають до дій.
— Переконаний, що цей хрест стане не лише окрасою нашого села, але й святинею, яка закликатиме прихожан до Віри, Надії та Любові, згідно з християнським вченням. Ісус віддав за наше спасіння Своє життя. Пам’ятаючи його велику самопожертву, ми також маємо творити добро в міру своїх сил, — говорить священник.
До Великодня в громаді планують не лише повністю завершити благоустрій навколо хреста, але й встановити аналогічний на кладовищі поблизу Коськова. Такий приклад передпасхальних добрих справ надихне й інші громади об’єднуватися й творити зміни на краще, переконані коськівчани.