А ще – Меджибіж, Кам’янець-Подільський, Бакота, інші історичні, архітектурні, природні принади Хмельниччини мають бути презентовані в Україні та світі через новий кінофестиваль, який стартуватиме вже цього року в Хмельницькому. І хоч сам творчий проект ще не має навіть назви, робота з його підготовки триває повним ходом. Про це розповіли на прес-конференції в державному історико-культурному заповіднику “Самчики” голова обласної кінокомісії Костянтин Дєтковський і член кінокомісії, режисер, громадський діяч, експерт Українського культурного фонду, засновник Кам’янець-Подільського кінофестивалю “Бруківка” Андрій Заєць.

– Цієї осені мине сто двадцять років, відколи в Кам’янці відкрили перший стаціонарний кінотеатр на Хмельниччині, – розповідав Андрій Заєць. – Із 1910 року і дотепер відзнято більш ніж п’ять десятків повнометражних фільмів, які можна віднести до класу світового кіно, зокрема і фільм Олександра Довженка, який знімався у Хмельницькому і Кам’янці-Подільському в 1929 році. Сподіваюся, такої ж «кінодинаміки» досягнуть й інші куточки області, крім того, фестиваль має допомагати розвиватися молодим талантам краю. В рамках фестивалю плануємо започаткувати спеціальні номінації для молоді, для навпівпрофесіоналів та професіоналів і окрему номінацію для фільмів, знятих саме на Хмельниччині.
На запрошення голови обласної держадміністрації Сергія Гамалія два дні Хмельниччиною подорожувала делегація українських кінематографістів на чолі з головою Держкіно Мариною Кудерчук та головою ради з державної підтримки кінематографії,  кіно- та телевізійним продюсером Артемом Колюбаєвим. Вони оглянули окремі знакові місця Поділля, які можна використати у фільмі, а це, в свою чергу, стане потужним рекламним туристичним роликом, який переглянуть не лише в Україні.
– За ці два дні ми багато побачили і приємно здивовані, – розповідає пані Марина. – До того ж, Хмельниччина – серед лідерів в Україні за кількістю кінофестивалів. Ви маєте вже два і започатковується третій, тому з боку держагентства і від ради з держпідтримки, маємо намір інформаційно та матеріально стимулювати такі заходи, щоб і інші регіони брали приклад, і тоді наша країна стане ще більш популярною в світі саме через кінематограф.
– Ми навіть не здогадуємося, які прекрасні місця є в наших регіонах, – продовжує думку Артем Колюбаєв, – і це потрібно виправляти. Треба більше показувати, яка наша країна красива та дивовижна. Дуже добре, що в області вже створено кінокомісію, і я очікую запрошення на кінофестиваль восени.
Член ради з державної підтримки кінематографу в Україні, продюсер та кінознавець Поліна Толмачова наголосила на тому, що настав час, коли для виробництва кіно поєднуються зусилля не лише учасників кінопроцесу, а й з’являються ініціативи громад, які прагнуть розповісти історію рідного краю, посилилася підтримка держави.
– Нове українське кіно дуже молоде, – зауважила вона, – лише десять років минуло з часу його нового старту. Тож все, що відбулося за цей період, – це творчий стрибок. Вже настав час для українських оскарів, золотих пальмових гілок!
– Палац «Самчики» на Старокостянтинівщині потрапив до «Великої реставрації», започаткованої Президентом України, тому не випадково саме тут оголошуємо про створення Хмельницької обласної кінокомісії, – сказав Сергій Гамалій. – Для популяризації нашого регіону ми започатковуємо цей кінофестиваль і розраховуємо на те, що «кіношні» команди України та світу звернуть увагу на прекрасні історичні, природні, архітектурні локації, якими багатий наш край. Будь-який фільм, який відзнімуть у нас, стане найкращою рекламою. Зокрема в Самчиках уже знімались епізоди до дев’яти фільмів, а в Кам’янці-Подільському важко й перелічити кількість фільмів, які були досить популярними ще за радянських часів.
На завершення голова облдержадміністрації повідомив, що кінокомісія розробляє номінації, серед яких – патріотичне виховання, історії видатних хмельничан. Церемонію нагородження переможців фестивалю планують приурочити до Дня українського кіно – 11 вересня.
У складі кіноделегації були також: українська телеведуча, акторка,  режисерка Дар’я Трегубова, генеральний директор Film.UA, виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук, український актор театру та кіно Олексій Тритенко, продюсери Олександр Недбаєв, Сергій Лавренюк, керівниця першої української кіношколи Альона Тимошенко.