Ці місця, овіяні легендами, і справді, мають свою магічну силу. Кожен, хто потрапляє до древнього Старокостянтинова, не промине можливості закарбувати цю мить на тлі замку князів Острозьких, на березі річки Ікопоть, яка оперізує цей кам’яний скарб міста.

Саме тут, на території замку, на набережній, розгорнулося головне дійство «Болохівських гостин-2021» – VІІІ всеукраїнського етнофестивалю. Організатори свята – управління культурної політики та ресурсів виконкому Старокостянти­нівської міської ради переконані, що «Болохівські гостини» – це можливість вкотре доторкнутися до прекрасних традицій минувшини, відчути дух історії в сучасному обрамленні.
Вже перші звуки оркестру, під які розпочалася традиційна святкова хода, задали тон піднесеній атмосфері, створили простір для незабутніх вражень. У ході взяли участь організатори й учасники фестивалю, представники влади міста, структурних підрозділів Старокостянтинівської громади, жителі та гості. І вже тут, у місці дивовижної сили, й відбувався фестиваль.
Двадцять три вокальні, танцювальні колективи з різних областей України, територіальних громад Хмельниччини зачаровували своїм мистецтвом, переконуючи, що наділений таким талантом народ має особливу душу.
А неподалік – локації з гастрономічними принадами. Конкурс «Старокостянтинівські вихваляння» вражав різноманіттям українських страв – вареники, пампушки, пиріжки, ковбаса, сало – вабили і ароматом, і смаком. Тож справедливо подарунки за ці кулінарні шедеври отримали всі без винятку учасники конкурсу.
Важко було відвести погляд від виробів декоративно-прикладного мистецтва. Алея майстрів стала ще одним магнітом свята, адже тут, здається, все, чого душа бажає. Створені руками майстрів ляльки-мотанки, прикраси, дитячі іграшки, картини, вишивки... Бодай на трохи зануритися у цей світ – неймовірне задоволення.
Його, безперечно, відчули й заповзяті рибалки, шахісти, для яких були організовані змагання, дітлахи, для яких облаштували численні атракціони. Дефіле в автентичному етноодязі, «Оркестр гарного дня» – доповнили створену організаторами, учасниками букет незабутніх яскравих вражень.
«Болохівські гостини» не лише об’єднують людей, а й дають можливість відчути, що ми – українці, велика, трудолюбива і талановита нація, причетністю до якої варто пишатися», – наголосив міський голова Микола Мельничук.
І вже 6 липня у місті відбулося ще одне традиційне свято – «На Івана, на Купала нічка мала». Майстер-класи з виготовлення купальських вінків, виступи творчих колективів, запалювання купальського вогнища звеселяли, надихали, закохували.