Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 554

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ — Акт проголошення незалежності України. Зокрема, в ньому зазначалося: «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.
Верховна Рада України».

Фактично за цей Акт проголосувала абсолютна більшість народних депутатів. Отож УРСР від цього доленосного моменту перестала існувати. На геополітичній карті світу постала нова самостійна держава — Україна.
Та час летів, відійшло в історію вже три десятиліття. Українці й донині продовжують боротися за свою незалежність та неподільність території держави, яка має продовжувати відроджуватися, незважаючи на всі труднощі й біди. Наші хоробрі воїни боронять схід від російського окупанта, віддаючи життя за рідну Україну, тому найстрашніше лихо — війну — ми маємо пережити й відстояти здобуту незалежність.

Нескореність і мужність – риси справжніх українців, які щодня є творцями історії нашої держави. Вже лише один тільки дитячий сміх змушує рухатися вперед, адже саме маленьким українцям колись доведеться взяти на себе почесну місію – розвивати рідну державу. Майбутні науковці, спортсмени, лікарі й педагоги, програмісти мають відчувати підтримку з боку держави, щоб прославляти її далеко за межами країни ще багато десятиліть.
Цьогорічне свято – День незалежності України – пройшло особливо гарно, бо організоване на досить високому рівні. З підняття найбільшого на Хмельниччині синьо-жовтого стяга 23 серпня, у День Державного Прапора України, під урочисті слова Державного Гімну на висоту 50 метрів в дендрологічному парку, розпочалося святкування тридцятої річниці Незалежності України. Почесне право підняти прапор України було надано Івану Матвійцю, сину Романа Матвійця, старшини Збройних сил України, заступника командира групи 8-го окремого полку спеціального призначення, Героя України, який загинув у боях під Попасною 23 липня 2016 року.
Вже традиційно пам’ятною ходою центральними вулицями Хмельницького вшанували пам’ять Героїв ветерани АТО/ООС, члени сімей загиблих у російсько-українській війні, керівництво області та міста, військові, правоохоронці та громадськість і поклали квіти до пам’ятників.
«Нині ми всі є творцями нової історії, адже в умовах російської агресії, український народ продовжує боротьбу за власну свободу. Я переконаний, що перемога буде за нами, і під мирним небом ми будемо розбудовувати демократичну сучасну Україну!», – зазначив голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, вітаючи ветеранів АТО/ООС із 30-ю річницею Незалежності.
Урочистості відбувалися на майдані Незалежності, де було чимало цікавих заходів: концерти, виставки, майстер-класи, конкурси тощо. Відрадно, що пообідній дощ не налякав подолян, і парад вишиванок із парасольками пройшов символічно вулицями обласного центру.
Оригінальні візерунки, цікаві давні орнаменти на сорочках і сукнях вражали колоритністю й оригінальністю. А особливо щемливо було бачити малечу в барвистих вишиваночках, адже саме вони є продовжувачами давніх народних традицій.