Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 374

У приміщенні публічної бібліотеки Нетішинської міської територіальної громади 24 серпня відбувся мистецький захід — започатковано перший етап постійно діючого фестивалю духовності українського клубу імені Лесі Українки «Лесине коло».

У зустрічі з громадськими діячами, поетами та письменниками Нетішина і Хмельницького взяли участь депутат Хмельницької районної ради Олена Болотнікова — представник «Політичної партії «Команда Симчишина», директорка Хмельницького відділення міжнародної жіночої організації «Клуб успішних жінок», керуюча справами Хмельницької міської ради, почесна голова Хмельницького відділення «Клубу успішних жінок» Юлія Сабій. Під час жвавого зацікавленого обговорення недавніх подій з сучасної історії України, історії краю, читалися українські вірші самими авторами поетичних збірок.

– Ще до 25-ї річниці Незалежності в Хмельницькому започаткували декламаційний конкурс «Слово Нації», який успішно проводиться вже п’ятий рік поспіль в усіх навчальних закладах обласного центру, – розповідає Юлія Сабій, – участь у ньому бере учнівська та студентська молодь, котра декламує авторську поезію, поезію подільських поетів. А тепер прагнемо розширити набутий досвід, тому сьогодні в бібліотеці Нетішина розповідатимемо яким шляхом ми йшли, в який спосіб залучали дітей, оскільки в місті енергетиків завжди спостерігалася висока літературно-поетична активність. Отож, розуміючи яка тут накопичується сила українського слова, ми прагнемо залучити і місцеву молодь до популяризації мови через декламаційні читання й не тільки, – наголосила Юлія Сергіївна.
Окресливши напрацьоване в обласному центрі, гості Нетішина презентували український клуб через започаткування обласного фестивалю «Лесине коло». Нещодавно з цього приводу вже проведено зустріч у Хмельницькій міській раді, на яку були запрошені літератори. Вони повністю підтримали таку ідею, бо на їхнє переконання кожна людина, котра несе в своєму серці живе українське слово, мусить спиратися на творчі витоки народу. А це Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Франко, творами яких ми захоплюємося з дитинства. Для всіх це першоджерело, першооснова, яка на рівні з Біблією складає духовне підґрунтя української нації. За словами пані Юлії, наші поети, продукуючи слово, повинні бути переконаними, що вони дуже важливі для народу і мають відповідну повагу та підтримку з боку громади, бо літературні спільноти – це інтелектуальні еліти держави, котрі виконують надзвичайно важливу просвітницьку функцію.
– У тридцяту річницю Незалежності творчий рух Хмельниччиною починаємо саме з Нетішина, – продовжує спілкування Юлія Сергіївна, – бо завдяки цифровим носіям, завдяки Інтернету це прекрасне місто, як і будь-який інший населений пункт нашого краю, більше не є віддаленим від обласного центру, а наше творче, духовне єднання взагалі не знає відстані та меж. Та ми сьогодні тут через те, що сучасні комунікації все одно не зможуть замінити живого спілкування, впливу друкованих видань, бо та програма «Читай українською», яка діє нині у Хмельницькому, та зініційована управлінням культури Хмельницької міської ради, виявилася впливовим інструментом для літераторів та поетів, бо, використовуючи надані можливості, творчі люди можуть друкувати свої твори та презентувати їх широкому загалу.
Як зазначила керуючий справами Хмельницької міської ради, за рахунок такої роботи поповнюється і книжковий фонд централізованих бібліотечних систем, у тому й полягає сила декламаційних читань, що збірочка, котра публікується поетом, згодом читається дітьми, учнівською молоддю, а відтак, підростаюче покоління насичується знаннями, думками тих людей, котрі пишуть ці твори. Поки у Хмельницькому ще не започатковували творчі зустрічі дітей, які пишуть авторську поезію, з поетами, котрі мають значний творчий досвід. Але спільні гала-концерти демонструють, що така необхідність назріла і міська рада зацікавлена в тому, щоби нове обдароване покоління більше контактувало з визнаними майстрами словами, аби спираючись на їхні знання, юні торували власний шлях, формуючи не тільки територіальну незалежність держави, а й інтелектуальну, духовну свободу, бо це так само важливо, як і обороно­здатність країни.
Свої спогади, роздуми та вірші винесли на суд присутніх поет-краєзнавець, дослідник національно-визвольного руху на території Поділля та Волині Микола Руцький, поет, меценат, засновник крайової премії імені Лесі Українки, голова Нетішинського відділення Всеукраїнського громадського об’єднання «Український клуб» Микола Радиця, кандидат педагогічних наук, голова Хмельницької міської організації ВГО «Український клуб» Олена Мозолюк, членкиня літературної спілки «Поділля» Ірина Салій, поет, голова обласної організації ВГО «Український клуб» Володимир Олійник. Наступний етап фестивалю має відбутися в Кам’янці-Подільському. «Лесине коло» стане ширшим.