Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 711

Поділля — чудовий пісенний край, де народились і живуть надзвичайно талановиті особистості, відомі не тільки на Хмельниччині, але й в Україні. Адже любов до пісні, до поезії плекається з молоком матері, тому Україна, разом з Італією, безсумнівно, є співочим центром усієї Європи.
Проте особлива частина серед цих людей — ветерани Другої світової війни, закохані в пісню, що впродовж років вплітають у своє життя повноваге, як житній колос, українське слово, чарівну народну мелодію, в якій відображається усе пережите: сум, печаль і радість, яка все переборює.

Багатющий пісенний спадок поколінь дає цим немолодим людям (переважній більшості за 75 і навіть за 90 років!) джерело сили, бажання продовжити своє життя, побачити прийдешній новий день, радіти сонечку, родині, любити і бачити щасливою свою рідну землю.
За великим рахунком саме аматорські колективи і є тими осередками, де зберігається істинно народна творчість: передані з глибини віків старовинні мелодії і більш сучасні. За це їм, звичайно, величезна шана, поряд з якою має бути підтримка держави.
Адже істина в тому, що народні традиції — це генетичний стрижень нації, який об'єднує і цементує взаєморозуміння між різними поколіннями: від старшого до підростаючого.
І фестиваль ветеранських хорових колективів «Роде наш красний, роде наш прекрасний!» якраз підтверджує цю аксіому.
Як відомо, подібні творчі зустрічі були започатковані ще з 1999 року. Теперішній — 2021 року — вже одинадцятий фестиваль. Призупинити їх проведення зміг лише підступний вірус Govid-19, але, як бачимо, ненадовго.
Відзначення 30-ї річниці Незалежності нашої держави для ветеранів війни, праці, дітей війни, які врятували українську землю від фашистського рабства, відвоювали свободу для кожного з нас, це справа честі. Тож усі активно включились у підготовку до торжеств. Звісно, сьогоднішнє наше життя тісно пов'язане з епідемічною ситуацією і її необхідно було враховувати, адже в хорових колективах брали участь понад 600 учасників.
Тому-то, департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА (директор Михайлова І. Г.), управління культури, національностей і релігій ОДА (начальник Натальська О. В.), обласний науково-методичний центр культури і мистецтв (директор Оніщук М. І.) та обласна рада спільно з ініціатором фестивалю — Хмельницькою обласною ветеранською організацією (голова Мельник Б. А.) прийняли рішення про відзначення свята у трьох регіонах області, а саме: у Шепетівці, Кам’янці-Подільському та Хмельницькому.
Мені особисто пощастило брати участь у роботі організаційного комітету фестивалю та бути присутньою на заході, що проводився в обласному центрі на базі Хмельницької школи мистецтв, керівництво якої забезпечило всі можливості для його успішного проведення (директор центру Тарчевський А. С.). Майже 300 учасників було задіяно у виступах.
Скажу відверто. Мене глибоко вразило творче натхнення ветеранів, їхнє бажання виступити перед публікою, показати з найкращого боку свою майстерність, пронизану думкою, що саме їхні два пісенних твори повинні бути і є найкращими серед інших. В цьому — і любов, і гордість за свій колектив, за спільну працю і спільну пісню.
А щоб читачі газети відчули цю атмосферу, скажу, що не пролунало жодного слова про втому чи нарікань на вік. Жодного. Наснага поборола все. Лише мигтіли вишиванки фантастичних кольорів і візерунків та величаво пропливали «молоді» українки, з гордістю несучи на посрібленому волоссі креативні, яскраві віночки. І тільки відспівавши, могли собі дозволити на хвильку перепочити, підбадьоривши себе цілющою джерельною мінеральною водою Красилівського ДТ ПАТ «Оболонь». Директор Пейко В. П. з постійною увагою і щирістю ставиться до всіх ветеранських прохань. Доречними були і медичні консультації, які забезпечив обласний госпіталь ветеранів війни (директор Бочкарьова О. В.).
Так, є в кого всім нам вчитися. Є.
Вчитись любити життя у всіх його проявах, як це роблять сивочолі ветерани; віддавати себе улюбленій справі до останку, доносити вікову духовність українського мелосу, глибинний патріотизм свого народу до кожного із слухачів.
Безперечно, в підготовці цього дійства — велика заслуга художніх керівників цих колективів. Усі вони були на висоті, вкраплюючи родзинку у виступи: то підтанцьовками, то мелодекламаціями, то мелодіями старовинного бубна. Словом, було багато оплесків визнання, підтримки, в тому числі і багато нагород.
І щоб хто не говорив, все це гріє душу і учасників, і глядачів. Адже без позитиву зникають сонячні промінчики радості з нашого щоденного життя-буття.
Цілком очевидно, що це один з небагатьох подібних заходів, до проведення якого активно долучились майже всі народні депутати України від Хмельницької області. Лише один з них проігнорував цей захід. Але, як кажуть, Бог йому суддя. Інші ж доклали максимум зусиль, щоб матеріально допомогти, підтримати колективи. В одних депутатів було всього по 1-2 хори, в інших — по 5-7. І це зовсім не виглядало піар-акціями, до яких ми звикли. Тому, що з радістю відзначались колективи і з інших регіонів області. Один з відомих на Хмельниччині депутатів привітав абсолютно всі хори як у м. Хмельницькому, так і в Кам'янець-Подільському регіоні; інший, крім своїх, — ще три хори. І все це — незважаючи на місце проживання учасників та номер виборчого округу. Свідомо не озвучую їхні прізвища. Наші жителі, що підтримували кандидатури народних обранців, знають їх впродовж років і легко здогадаються про все самі.
А взяли участь, відгукнулись на наші звернення, долучились до відзначення колективів, що внесли свій співочий голос у загальне торжество свята самостійності і незалежності держави, народні депутати: Бондар В. В., Герега О. В., Копанчук О. Є., Лабазюк С. П., Марчук І. П., Стефанчук М. О.
Їхні представники щиро аплодували, вітаючи колективи і радіючи зі всіма чудовим українським пісням, які, можливо, вони чули ще в дитинстві від бабусі або дідуся чи батьків.
Завдяки такій співпраці Хмельницької обласної ради ветеранів з депутатським загалом, хорові колективи залучили майже 140 тисяч гривень для розв’язання в той чи інший спосіб своїх нагальних проблем. Всі можливості для цього були надані — починаючи від вручення іменних грошових сертифікатів на суму 5-7 тисяч гривень кожний, просто коштів у сумі по 1 тисячі для 4-х колективів, сучасних мікрофонів з якісними підсилювачами, які дадуть змогу зазвучати словам і мелодіям новими барвами та закінчуючи смачними солодощами.
Окремо велика подяка обласним телеканалам «ТВ—7 ПЛЮС» та «Ексклюзив» (директор Вінскевич A.A.) за відтворення в ефірі краси цього дійства для всіх жителів Хмельниччини.
Що й казати, фестиваль вдався!
Ще раз висловлюю щиру подяку і вітання з цієї нагоди обласним владним структурам, оргкомітету, Хмельницькій обласній ветеранській організації, вищеназваним благодійникам, ведучим та учасникам цього свята.
Нехай ще довго мелодії звучать у наших серцях, нагадуючи незабутні хвилини єднання і щирості!