Літературний фестиваль «Слово єднає» традиційно відбувається у рамках святкування Дня міста Хмельницького, а збирає він любителів красного письменства вже вп’яте. Торік його проведення унеможливив карантин, а ось зараз літератори залюбки гуртуються на численних заходах.

Як і в попередні часи, фестиваль «Слово єднає» проходить під егідою управління культури і туризму Хмельницької міської ради, за підтримки її керівників, а також за активної участі творчих спілок – обласної та міської організацій Спілки письменників України, обласного осередку «Конгрес літераторів України», літературної спілки «Поділля» і бібліотечних працівників Хмельницької територіальної громади.
Цікавим було проведення кластеру літературних новинок в стінах хмельницької міської бібліотеки – перед присутніми виступили критик Альона Радецька, гуморист Степан Шкапій і поетеса Наталя Мазур. Вони розповіли про свою непросту творчість, її джерела і способи реалізації, про успіхи. В Наталі Мазур, зокрема, успішною є не лише поетична стежка, а й книги для дітей: її «Забавлянки» названі кращою книгою для дітей у 2020 році, а «Казки самшитової алеї» сподобалися не тільки нашим землякам, а й перемогли торік в львівській «Коронації слова», також здобули міжнародне визнання: перше місце в міжнародному конкурсі, який проходив у Німеччині.
Хвилюючим видався, на думку всіх учасників, літературний полілог «Пам’яті знаних». Цей захід проходив в хмельницькій бібліотеці-філії №8. Присвячений він був письменникам, чиї імена записані золотими літерами в літературу рідного краю, і які не так давно відійшли у Вічність. Друзі поділилися теплими спогадами про чудових літераторів – Марію Будзінську, Володимира Дмитрика, Петра Карася, Миколу Клеца, Миколу Кульбовського, Миколу Мачківського, Івана Михайловського, Володимира Шевченка, Олександра Шелепала та Івана Іова. До речі, бібліо­теці-філії №8 на Озерній, в якій відбувався цей полілог, нещодавно присвоєно ім’я Івана Іова. Завідувачка книгозбірні Людмила Дуда сказала, що їхній заклад давно цього прагнув. Іван Павлович, блискучий дослідник і майстер слова, жив неподалік, про його життя і творчість в бібліо­теці розповідає обширний стенд. Дружина Івана Іова, Валентина Юліанівна, присутня на заході, була зворушена щирими відгуками і світлою пам’яттю. Вона висловила вдячність за це і поділилася своїми спогадами та міркуваннями.
Незабутнє враження справив «Фестиваль на колесах». Група хмельницьких поетів разом з бібліотечними працівниками відвідала села Іванківці, Мацьківці, наступного дня – Масівці та Копистин. Ці населені пункти віднедавна входять до Хмельницької територіальної громади, і, як виявилося, школярі, які там проживають, а також їхні наставники небайдужі до літератури, тому радо зустрічали культурний «десант» з обласного центру. Присутні уважно слухали поетів, що завітали в гості, – Віталія Міхалевського, Миколу Лук’янюка, Людмилу Рудковську, Степана Шкапія; також самі учні декламували вірші цих авторів. Спілкування вдалося на славу, в ньому було зацікавлено багато осіб. Працівники бібліотек активно долучилися до організації зустрічей з письменниками. І це не дивно, адже сільські книгозбірні залишаються справжніми вогнищами культури, тут можна ознайомитися з різноманітними виставками, книжковими новинками. Наприклад, в Масівцях, де трохи більше ніж 900 жителів, у бібліотеці (завідувачка К. А. Шатунська) понад 600 читачів! Тішать око гарно оформлені виставки. Бібліотекарі громади радіють великій кількості нових надходжень, які з’явилися за останній рік.
У рамках фестивалю на гостину до хмельничан завітало подружжя Стасі та Ігоря Клюфасів, яке здійснило неймовірну подорож довжиною 435 днів – мальовничими куточками нашої планети. Письменницею пані Стася стала саме після цього, написавши книгу «Подих мандрів», яку вона презентує зараз в багатьох містах України.
Фестиваль «Слово єднає» вже традиційно включає у себе також «Літературний марафон» – зустрічі з місцевими письменниками і поетами в бібліо­теках-філіях м. Хмельницького.
Попереду – ще кілька фестивальних днів, протягом яких митці виступатимуть перед читачами, популяризуючи українське слово. Серед запрошених до нашого обласного центру – письменники зі Львова, Києва, Тернополя, Луцька. На «Історичному майданчику» авторами Ольгою Саліпою та Юрієм Даценком презентуватимуться книги про м. Хмельницький. Завершальною родзинкою фестивалю «Слово єднає» стануть зустрічі зі спеціальними гостями – письменниками Володимиром Лисом, Надією Гуменюк, Іриною Мацько, Сергієм Пантюком, а також редактором газети «Літературна Україна» Сергієм Кулідою і відповідальним секретарем Спілки письменників України Миколою Гриценком.