Співробітники Національної академії аграрних наук, під керівництвом академіка-секретаря Відділення ветеринарної медицини Миколи Мандигри, приїздили до Городка, аби зібрати інформацію про життя і наукову діяльність видатного вченого-мікробіолога Сергія Виноградського.

Адже для руйнування російських імперських міфів і вшанування все­світньовідомого українського мікробіолога Національна академія аграрних наук спільно з Французькою академією наук прийняли рішення підготувати і видати міжнародну монографію про життя і наукову діяльність Сергія Виноградського під загальною редакцією президента НААН Ярослава Гадзала і віцепрезидента Французької АН Ерве Жан-Жака.
Представники Російської Федерації, у притаманній їм манері, намагаються переписати історію, присвоївши здобутки українського науковця, про якого у світі написано близько сотні книг, називаючи його «вєлікім руськім ученим», інформують у прес-центрі НААН і додають, що, попри період роботи у Санкт-Петербурзі, Сергій Виноградський вважав себе українцем, тужив за рідною країною і згодом таки повернувся у Городок, де мав власний маєток.
Нині у Городку працює сучасний інноваційний краєзнавчий музей, особливе місце в якому займає експозиція, присвячена Сергію Виноградському. Тут за старими світлинами відтворили лабораторію вченого в інституті Пастера, посеред якої стоїть єдина в світі воскова фігура науковця.
«Ім’я Сергія Виноградського разом із такими людьми, як Пастер, Кох, Мечников, Заболотний, великими літерами вписане в історію мікробіології. На жаль, в Україні, на відміну від всього світу, мало знають про діяльність вченого. І зараз ми тут, аби змінити це. Окрім колосального внеску в світову науку, Сергій Миколайович чимало зробив для розвитку та процвітання Городка. У своїх щоденниках він багато писав про мрію перетворити Городок у багате і процвітаюче місто, однак реалізувати всі задуми завадив прихід до влади більшовиків, через що Сергію Виноградському довелося емігрувати з батьківщини, – розповів Микола Мандигра. – Втім щиро радію, що ця земля продовжує примножувати славну історію краю. Зокрема, я щиро вдячний уродженцю Городоччини Миколі Гуменюку, який за власні гроші повністю оновив музей і вивів його на високий рівень. Приємно, що співробітники закладу працюють із натхненням і щиро та цікаво розповідають про життя Сергія Виноградського».
Водночас, за словами президента Національної академії аграрних наук Ярослава Гадзала, ще одним кроком до вшанування пам’яті Сергія Виноградського має стати Всеукраїнська міжгалузева конференція, присвячена постаті вченого. Краєзнавці та представники міської влади Городка зініціювали також, аби до 175-ї річниці з дня народження вченого-мікробіолога включити цю дату до переліку святкувань на загальнодержавному рівні та зробити можливим видання Національним банком України пам’ятної монети з його портретом.