Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1080

А як інакше назвати музей “Подільської вишивки та побуту”, який нещодавно урочисто відкрили в селі Маниківці, що на Деражнянщині. На заході було чимало поважних гостей, серед яких і депутат Хмельницької районної ради Людмила Стрілецька, заступник міського голови Андрій Івахов та Олексій Беднарський, письменниця Ольга Ковпак, а також працівники Деражнянської міської ради.

Почесну місію – перерізати червону стрічку – виконали Деражнянський міський голова Андрій Ковпак і начальник відділу культури та туризму Микола Черкаський.
Що й казати, побачене у стінах музею – неабияк заворожує, бо тут зібрані унікальні експонати – від вишивки до предметів побуту. Цікаво, що заклад стилізований під традиційну українську хату, в якій обов’язково має бути піч, розписана місцевим орнаментом, скриня, дитяча колиска, на стінах – ікони та, звичайно ж, посуд.
Колекція вишитих рушників і сорочок – не залишить байдужим жодного відвідувача, вона зачаровує різнобарв’ям рослинних елементів, які притаманні саме подільській вишивці. Загалом тут зібрано понад 400 експонатів силами працівників культури, благодійників, небайдужих земляків, а також жителів села.
Музей створювали практично з нуля художні керівники – подружжя Кисіль Наталії та Анатолія, а також директор Будинку культури Ольга Галушко. Не секрет, що для створення музею потрібно було докласти чимало зусиль не лише з підбору експонатів, а й підготувати приміщення. Відрадно, що за підтримки міського голови Андрія Ковпака його повністю відремонтували. Тому перша екскурсія, яку провела для гостей виконуюча обов’язки директора Деражнянського міського історичного музею Леся Долінська, була в затишному й гарному приміщенні, яке впорядковували не один місяць.
Такі музеї – приклад злагодженої роботи місцевої влади та жителів громади, для яких важливо не лише примножувати, а й зберігати славні традиції своїх предків.