Згідно з давніми переказами, встановлення перших різдвяних шопок або різдвяних вертепів датується 13 століттям. Цю традицію започаткував засновник ордену францисканців італійський християнський монах Франциск Ассізький з метою перенесення акцентів святкування Різдва Христового із світського матеріалізму і дарування подарунків до духовної ідеї поклоніння Ісусу. З Італії ця традиція поширилася на багато країн світу. В Україні різдвяні шопки встановлювали на території духовних споруд і то здебільшого у західних регіонах.

Вперше у Понінці на Хмельниччині різдвяну шопку встановили у 2016 році, ініціаторами були християни — працівники Понінківської картонно-паперової фабрики, які переїхали до селища з Волині. Тоді ж керівництво фабрики закупило керамічні фігури Ісуса Христа, Матері Божої, святого Йосипа, царів, пастушків, тварин, що є основними дійовими особами різдвяного вертепу. Вже сьомий рік поспіль різдвяна шопка встановлюється на сцені центральної площі селища. Крім працівників фабрики до її встановлення долучаються активні понінківчани, доповнюючи макет вертепу новими ідеями та декораціями. Різдвяний вертеп встановлюють та прикрашають, дотримуючись певних канонів, що відображають вифлеємську стайню в ніч народження Христа.
Цьогорічна декорація різдвяного вертепу в Понінці стала для багатьох неочікуваною. На поділеній на три частини сцені з’явилися незвичні для різдвяного вертепу декорації — гурт сучасних дітлахів-колядників, які стукають у віконце, і макет світлиці української хатини, де одиноко сидить жінка.

У макеті вертепу ми поєднали релігійну, родинну та патріотичну тематику. Фігура жінки, що схилилася у тузі біля портрета свого загиблого сина, символізує Україну у прагненні звільнитися від пут ворога. Дітлахи, які стукають у віконце, принесли гарну звістку про народження Христа і віру у відродження вільної та незалежної держави. Разом з тим у різдвяній шопці відтворено сцену народження Христа у Віфлеємі за біблійними оповідями. Все у поєднанні, щоб показати цінність Різдва як насамперед родинного свята, збереження давніх українських традицій віншування колядками та щедрівками і актуальні мотиви сучасної держави, – розповів про новації у творенні Різдвяного вертепу керівник закладу культури Микола Левчинський.
Напевно, десь на рівні підсвідомості прояснюється й інша картина, яка змушує кожного задуматися і пам’ятати, завдяки кому ці свята є для українців мирними та святковими. І не лишати поза своєю увагою та турботою родини загиблих захисників.
Саме у Понінці сім років тому стартував регіональний фестиваль колядок і щедрівок «Ой прийдуть до тебе три празники в гості». Вже з перших років він вийшов далеко за межі району, як задумувалося на початку, і поєднав сотні носіїв і поціновувачів найкращих духовних надбань українського народу. Коронавірусна пандемія внесла свої корективи, тому фестиваль проходив у режимі онлайн. Але, не зважаючи на це, лише минулого року у ньому взяли участь майже сотня учасників і кілька десятків колективів із Хмельниччини та сусідньої Житомирщини.
До наших днів збереглися найкращі традиції святкування Різдва, деякі зникли, деякі змінилися, можливо, з’явилися нові. Проте варто дотримуватися прекрасних українських традицій святкування Різдва і не забувати про тих, кому ви потрібні, щоб ніхто не почувався самотнім у цей казковий час.