Протягом трьох останніх років італійська лінія точного висіву насіння в касети допомагає пришвидшити розростання лісу у Славутському лісгоспі, повідомляє пресслужба Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Завдяки застосуванню нових технологій, на території лісгоспу протягом 2021 року було вирощено 565 тисяч сіянців із закритою кореневою системою, якими можна залісити близько 120 гектарів площі.

Також у Славутському лісгоспі  функціонують два поля для дорощування сіянців, які загалом займають 2500 квадратних метрів. На цих полях розрахована площа для 700 тисяч посадкових місць.

Поза цим, для зберігання насіння та сіянців до початку вегетативного періоду лісництво має три холодильні камери: велика розрахована на зберігання майже 150 тисяч сіянців, а дві малі  – для зберігання майже 5 тонн  жолудів.

Переваги застосування нових технологій вирощування сіянців із закритою кореневою системою:

  • вони покращують якість садивного матеріалу;
  • забезпечують приживлюваність рослин до 99% та енергію їх росту в природі;
  • зменшуються витрати на догляд за лісовими культурами до переведення їх у вкриту лісову площу;
  • продовжують вегетативний період під час посадки лісових культур.

Такий сіянець в однорічному віці досягає розміру дворічного сіянця з відкритою кореневою системою. Це означає, що запровадження нових технологій допоможе розв’язати проблему всихання лісів та оновити насадження.