Унікальні роботи представили нещодавно учні Хмельницької художньої школи на цікавому культурно-просвітницькому заході «Українська ментальність і дух академії», в ході якого відкрили виставку їхніх творів. Ідейним натхненником серії академічних малюнків, а також створених за сюжетами різних творів Великого Кобзаря став старший викладач художньої школи, член спілки дизайнерів України Андрій Томчишин.

Тридцять робіт юних митців спонукали присутніх, затамувавши подих, вдивлятися в деталі образів, сюжетів, вивчати особливу колоритність своїх картин. Та особливе місце на виставці посіли роботи, які розкривали легендарну постать історії української літератури та мистецтва Тараса Шевченка, яка надихає творити художників не одне століття. Кожен мав можливість у них побачити свого Шевченка. Він завжди актуальний для кожного нового покоління українців, у цьому і є його унікальність. Тому й невипадково наставник творчої плеяди учнів Андрій Томчишин вибрав саме цю тему, яку вони й розкрили в своїх роботах, обравши вид художнього мистецтва – академічний малюнок. Адже він, без перебільшення, основа, своєрідний фундамент образотворчого мистецтва.
Відрадно, що, крім юних талантів, свої творіння представив для огляду і художник-емальєр Іван Юрков. Він практично дав нове життя відреставрованим і оздобленим шкірою книгам «Кобзар».
«Головною метою нашого заходу, – зазначив Андрій Юрійович Томчишин, – є максимально привернути увагу не лише до учнівських картин, а й поетичної і художньої творчості Тараса Шевченка». Тож про становлення його як художника розповіла присутнім студентка факультету початкової освіти та філології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Олена Небесна.
У свою чергу, запрошена на захід знана на Поділлі мисткиня, доктор педагогічних наук, професор, декан гуманітарного факультету ХГПА Галина Бучківська наголосила на важливості реалізації творчих задумів юних художників.
І вони, безперечно, втілюватимуться в життя, бо джерело натхнення не мілітиме доти, поки в серцях житиме незборимий дух свободи Шевченка…

На фото Г. Бучківська та І. Юрков вітали присутніх на заході.