Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3896

З початку російської військової агресії на території України дуже велика кількість дітей втратили батьків або залишилися без батьківського піклування.

Нагадаємо, що під час воєнного стану було тимчасово призупинено усиновлення через неможливість дотримуватися процедури.  Втім, тимчасово прихистити дитину у родину наразі можна. Вже понад 15 тисяч українських родин подали заявку на те, щоб прихистити дитину.
Так, люди, які хочуть тимчасово забрати дитину, залишали заявки за допомогою чат-боту, який запрацював на початку березня місяця 2022 року. Даний проєкт “Дитина не сама” створений за ініціативи Уповноваженої Президента України з прав дитини та впроваджується Офісом Президента спільно з Міністерством соціальної політики за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні.
10 травня на теренах Хмельниччини розпочалися перші навчання щодо тимчасового перебування дитини в родині. Взяти в родину дитину на тимчасове перебування зголосилися перші 29 осіб, які і будуть проходити навчання протягом 8 днів по вівторках та п’ятницях. За підсумками навчань учасники отримають довідку про проходження обов’язкового безкоштовного курсу з рекомендаціями. Навчання проводитимуть сертифіковані тренери Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталія Мельник та Тетяна Яцух.
Тренери заходу наголосили, що дитина перебуватиме в  сім’ї до того часу, поки не знайдуть батьків або законних представників. Якщо можливості повернення батькам не буде, дитина набуває статусу сироти чи позбавленої піклування та може бути усиновлена, а тимчасова форма влаштування припиниться. Після влаштування дитини в родину, треба також пам’ятати, що дитина за  відсутністю зв’язків з рідними та батьками може потребувати психологічної підтримки та реабілітації, любові і родинного затишку.