Верховна Рада України 21 вересня схвалила проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану». Відповідний законопроект №7668-д був підтриманий парламентарями в цілому.

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану встановлюються такі розміри ставок акцизного податку на пальне:
- бензин 100€/ 1000 літрів,
- дизель 100€/ 1000 літрів,
- біопаливо 100€/ 1000 літрів,
- газ 52 €/ 1000 літрів.
 З початку дії правового режиму воєнного стану ставки були встановлені у розмірі «0 євро/ 1000 літрів», але це не виконало покладеного на відміну податку завдання, - зменшення цін на паливо.
 Такі зміни дозволять поновити надходження акцизного податку на пальне як до державного бюджету, так й до бюджетів територіальних громад, що сприятиме підвищенню фінансової спроможності бюджетів місцевого самоврядування.
Закон вступає в силу через день після його опублікування.
Асоціація міст України виступала за відновлення оподаткування акцизним податком на пальне та підтримувала такі законодавчі ініціативи, адже відміна акцизу жодним чином не зменшила ціни на паливо, але зменшила надходження до місцевих бюджетів.
Враховуючи, що Урядом вже підготовлений проект постанови, яким визначаються розміри часток акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального для зарахування до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування у другому півріччі 2022 року,  найближчим часом можна очікувати на збільшення надходжень роздрібного акцизу на пальне до бюджетів місцевого самоврядування.