Під час війни все більш очевидною стає важлива роль, яку виконують громадські активісти. Не зважаючи на те, чим громадські організації займались раніше, зараз вони допомагають військовим на фронті та переселенцям та вносять свою долю в перемогу над агресором. 

Сьогодні хотіли б розказати вам про маріупольську організацію ГО “Заходи”. До окупації Маріуполя це була одна з найбільших за кількістю членів та динамічно розвиваючихся організацій у місті. Команда ГО втілювала безліч проєктів направлених на патріотичне виховання та формування в молоді активної громадянської позиції. Організація мала безліч планів на 2022 рік, але все змінила війна. Команді довелось евакуюватись з міста, частина членів виїхала за кордон, а решта опинившись в Хмельницькому та Мукачево змушені були починати все з початку. З майже 30 людей на початок травня в команді залишилось тільки 7 постійних членів.

Але активісти не сиділи склавши руки і за ці півроку встигли втілити в життя кілька важливих проєктів, а саме створили коворкінг для переселенців “Заходи Хаб” у Хмельницькому та реконструювали старий, закинутий дитячий табір у с. Мартинківці, перетворивши його в реабілітаційний центр для ВПО. Також у співавторстві з колегами-активістами було запущено коворкінг “Aware Zone” у Мукачево.

Але було зрозуміло, що для втілення більш масштабних проєктів ГО “Заходи” не вистачає людей. Саме тоді з’явилась ідея створити “Школу активіста”, де була б можливість навчати молодь основам активізму, особливостям громадського сектору і що найголовніше учні школи могли за бажанням стати членами ГО і підсилити команду. Ініціативу підтримав Банк Підтримки Молоді, що реалізується UNFPA Україна в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Починаючи з вересня в “Школі активіста” активно проводились заняття. Спікерами були запрошені найкращі фахівці у своїх сферах: Юлія Мархель, Анна Лаврова, Роман Британчук, Андрій Гадашевич, ось тільки декілька з тренерів, які навчали молодих активістів основам фандрайзингу, командній роботі та іншим важливим речам, які роблять ГО більш успішними.

ГО “Заходи” вдалось зацікавити активізмом безліч молодих та активних людей у Хмельницькому та Мукачево і деякі вже виявили бажання стати частиною команди. Так наприклад, завдяки “Школі активіста” нарешті вдалось створити повноцінний осередок організації у Мукачево.

“Команда стала більш серйозна, більше завдань ми можемо зараз виконувати. Зробили команди активістів на базі хабів, підсилили HR процеси, розробили дієву структуру, готуємось до проведення фандрейзингової стратегії. Якщо у вересні нас було повноцінних виконавців 5 та 5 волонтерів, які точково допомагали організації, то зараз 15 повноцінних членів та 10 волонтерів. У кінці грудня плануємо повноцінно запустити структуру на 20 членів організації.” - розповів голова ГО “Заходи” Юрій Давиденко.

Проєкт “Школа активіста” реалізовано за допомоги Банку Підтримки Молоді - ініціативи, що реалізується UNFPA Україна в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.