З тижневої  поїздки в рамках Всеукраїнської благодійної акції “Книжка на схід” повернулися до Кам’янця-Подільського студенти-волонтери Подільського державного аграрно-технічного університету Степан Гурома та  Олександр Дубик.

Співорганізаторами благодійної акції виступили: видавництво “Смолоскип”, Фундація регіональних ініціатив, Міжнародний фонд “Відродження”, Українська  ініціатива з підвищення впевненості (UCBI) при фінансовій підтримці агентства США з міжнародного розвитку (USAID).  
Маршрут пролягав до шести міст. Волонтери завітали до Білокураківська, Новопскова, а також відвідали Сватове, Сєверодонецьк та Лисичанськ. У рамках допомоги жителям сходу України волонтери з Кам’янця-Подільського привезли із собою близько 1000 книг, зібраних з допомогою студентів міста, та гуманітарну допомогу: продукти харчування, одяг, предмети першої необхідності…
 Учасники експедиції містами сходу, не лише дарували книги й роздавали гуманітарну допомогу, але й влаштовували концерти. Волонтерів супроводжували відомі гурти: “KOZAK SYSTEM” та  “Гайдамаки”, а також поети, аматорські співаки та барди. Інша частина експедиції, так звані “спікери”, серед  яких були й наші земляки, проводили зустрічі з місцевим населенням,  розповідали про життя в Києві та містах Західної України. Слід зауважити, що у більшості прифронтових населених пунктах відсутні українські телеканали і майже не чути українських радіоканалів. Виступи  давали можливість жителям прифронтових міст почути правду з перших уст, про те, що жителі України дуже переймаються війною на сході, засуджують її й усіма можливими способами намагаються допомагати жителям Донбасу. Це наочно продемонстрував візит волонтерів.
У Білокураківську перед місцевою громадою виступив депутат Кам’янець-Подільської міської ради Степан Гурома.  “Місцеве населення дякувало подолянам за візит, за книги та предмети першої необхідності. З багатьма людьми вони обмінялися контактами. Відвідали кам’янецькі студенти й споріднений виш – Луганський національний аграрний університет, що розташований в евакуації, у Старобільську.  До його бібліотеки  передали книги.
Перебуваючи у прифронтовій зоні, кам’янецькі волонтери були вражені ситуацією із забезпеченням населення продуктами харчування та  предметами першої необхідності, бідністю, зруйнованою інфраструктурою та психологічним станом населення.
Миру вам,  дорогі українці!