Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 7370

Уявляєте масштаби події, в якій одночасно задіяні до півтисячі учасників? До того ж, серед них — не лише наші краяни, але й гості з інших куточків України, а також офіційні візитери з Білорусі та Польщі. З усіма ними можна було поспілкуватися, перейняти або ж  поділитися досвідом землеробства, просто прикупити краму на будь-який смак на ювілейній 30-й обласній виставці-ярмарку «Агро-Поділля-2017». Відбулася вона минулої суботи  на території ТСЦ «Поділля», що на виїзді з Хмельницького.

Треба також зазначити, що цей раніше традиційний для подолян захід поновив своє існування після чотирьох років затишшя. Охочих потрапити на виставку були, мабуть, не сотні — тисячі. «Агро-Поділля-2017» їхні сподівання таки виправдала, бо вабила не лише видовищною організацією, але й насамперед доступною ціновою політикою на все, чого душа жадала: городину й продукти тваринництва, бджільництва, домашню птицю та кролів...  Перелічити весь асортимент вкрай важко.
 Окремою гордістю ювілейного заходу стала експозиція сільськогосподарської техніки та обладнання наших і зарубіжних виробників. Загалом понад три десятки фірм і компаній  демонстрували широкому загалу новітні модифікації тракторів, комбайнів, малої техніки для господарств, сівалок, плугів тощо. Селяни ж уже відтепер мали змогу подбати на майбутнє про засоби захисту для рослин, подивуватися й запозичити ідеї для полегшення повсякденної праці у народних умільців.
Вдало проведеним «Агро – Поділля 2017» неабияк пишаються і керівники Хмельниччини — голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та голова обласної ради Михайло Загородний. На їхнє переконання, відроджена виставка  є гарним майданчиком для розширення зв’язків між фермерами, підприємцями й підприємствами, бізнесом та інвесторами. До того ж, це гарний шанс вкотре заявити про свої можливості всій Україні, бо вагомих здобутків маємо таки чимало. В аграрній галузі — насамперед. До прикладу, рівень росту виробництва валової продукції за 8 місяців склав 104 відсотки. Наразі в господарствах уже повністю завершили збирання ранніх зернових і зернобобових культур. В цілому їх валовий збір склав майже 1,8 мільйона тонн при середній урожайності 56,3 центнера з гектара. Нагадаємо, що це найвищий показник у державі з урожайності! А після завершення всього комплексу жнивних робіт аграрії Хмельниччини очікують отримати вал зерна понад  3 мільйони тонн. Найвагоміших результатів досягли господарства Городоцького, Старокостянтинівського, Волочиського районів.
Не пасемо задніх і в тваринництві. З усіх категорій господарств Хмельниччина посідає другі-треті місця в Україні за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби  та за виробництвом молока.
Відрадно, що в нашому краї з кожним днем з’являється все більше охочих вести власне фермерське господарство. Нині їх уже є майже дев’ять сотень. Всі разом вони обробляють фактично 150 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.
Великі перспективи відкриваються й перед органічним землеробством, а тому три десятки подільських підприємств здобули право виробляти, переробляти та експортувати різні види такої продукції.
На святі керівники вручили відзнаки, почесні грамоти та подарунки кращим працівникам сільськогосподарської галузі Хмельниччини.
Чи не для кожного було відрадно просто зустріти на виставці добрих знайомих, друзів, скажімо, зі Славутчини чи Новоушиччини, Деражнянщини або ж Красилівщини. І кожен з районів, громад чи міст краю, представників управлінь та відомств, як-от, наприклад, обласного управління лісового та мисливського господарства,  намагалися максимально поділитися своїми надбаннями й неповторним колоритом. «На такому безмежному просторі для натхнення, свіжих ідей ніби друге дихання з’являється, щоб вже невдовзі втілити їх у життя», — діляться з нами добрі друзі, головні спеціалісти департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Бачинський, Василь Тараненко та головний агроном корпорації «Сварог-Вест-Груп» Філімон Антонюк.
Переконана, що всі, хто побував на святі істинних хліборобів, цілковито поділяють їхні враження і з нетерпінням чекатимуть року наступного, аби й себе показати і в інших повчитися.