«Тепла посушлива погода, можна окультурити присадибну ділянку, прибрати в садку, відпочити на природі. А що ж робити з сухим листям та травою, можливо спалити?» - саме з цієї думки розпочинається найстрашніше! Підпаливши суху рослинність, і оком не встигаєш змигнути, як вогонь вже вирує на великій площі «поїдаючи» все живе. Ви готові платити таку ціну за бездумне випалювання екосистем?

Рятувальники нагадують, що легковажне ставлення призводить до катастрофічних наслідків. Основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є люди, що  легко підтверджується вражаючими статистичними показниками. Зокрема, лише протягом 27 березня виникли загоряння сухої рослинності у селах Ходаківці Хмельницького району, Мальованка Шепетівського району, Березове Деражнянського району, Іванківці, Везденьки Хмельницького району, Нігин, Панівці, Вихватнівці Кам’янець-Подільського району, Томашівка, Косогірка Ярмолинецького району, Яхнівці Волочиського району, Покощівка Ізяславського району, Лепесівка Білогірського району, Ярославка Летичівського району, в м. Хмельницький, м. Нетішин та поза населеним пунктом смт Теофіполь.
7 га сухої трави горіло поблизу с. Мальованка Шепетівського району. Цю пожежу ліквідували вогнеборці 17 та 21 Державних пожежно-рятувальних частин.
Загальна площа всіх пожеж перевищила 20 га.