За словами головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, в нашій країні найближчим часом розроблять тест, котрий з одного зразка дозволить визначити, на що саме захворіла людина.

Як зазначив посадовець в ефірі телеканалу "Україна 24", Міністерство охорони здоров'я вже направило вченим замовлення на ці тести.

– Ми тісно співпрацюємо з Інститутом молекулярної біології, тому дійшли однозначного  рішення, що тест-систем, які нині діагностують коронавірусну хворобу, величезна кількість. Але вже потрібно готуватися до сезону, протягом якого до COVID-19 приєднається грип, парагрип та інші дві сотні грипоподібних захворювань, – сказав він.

Начебто вчені пообіцяли виготовити одну тест-систему, що буде визначати різні види вірусів, бо Ізраїль нещодавно анонсував десятисекундний тест, на який, до речі, сподіваються і в Україні, оскільки держава давно шукає джерела поставок COVID-вакцини для всіх груп ризику.

До речі, міністр охорони Максим Степанов заявляв, що отриманої в рамках міжнародної ініціативи COVAX вакцини від коронавірусу вистачить тільки для п’ятої частини населення, тож більше тридцяти мільйонів громадян потребуватимуть її з інших джерел.

Як повідомляє прес-служба МОЗ на своїй сторінці у Facebook, міністри охорони здоров’я України та Німеччини під час телефонної розмови обговорили можливість доступу наших медиків до вакцин від COVID-19.  Максим Степанов подякував німецькій стороні за фінансову та політичну підтримку у боротьбі з хворобою, а Йенс Шпан, в свою чергу, зазначив, що Німеччина готова повернутися до розмови про доступ України до вакцини, щойно стане зрозуміло,  котрі з них пройдуть клінічні дослідження.

«Ми задоволені нашим двостороннім співробітництвом і вашими досягненнями щодо втілення амбітної реформи в галузі охорони здоров’я» – наголосив очільник МОЗ Німеччини.