Все більше вчених, котрі намагаються протидіяти SARS-CoV-2, стурбовані нестійкістю імунітету людини у протистоянні цій хворобі.   

Більш того, дослідження зроблені за результатами домашніх тестів на коронавірус, які розіслали по всі Великі Британії (а це більш ніж 365000 випадкових осіб), виявили зниження антитіл до Covid-19 більш ніж на 26% всього за три місяці, інформує CNN. У версії звіту, підготовленій до публікації командою дослідників зазначається, що відбувається значне зниження частки населення зі стійкими антитілами, котрі виявляли, протягом трьох раундів національного епіднагляду, застосовуючи самоперевірку бокового кровотоку через 12, 18 і 24 тижнів після першого піку інфекцій. Тобто, слабшає імунітет до сезонних коронавірусів протягом 6-12 місяців після зараження, організм, протягом часу, виробляє ефективних антитіл все менше. Дослідження опубліковано Імперським коледжем Лондона і дослідницькою компанією Ipsos MORI, також акцентує увагу на тому, що люди, які перехворіли Covid-19 безсимптомно, швидше за все, втратять антитіла раніше, ніж ті, у кого була більш серйозна форма захворювання і молодь втрачає їх повільніше, а ніж старші.

Втім, все це лише попередні сценарії аналізу пандемії, оскільки науковцям ще мало відомо про те, чи забезпечують антитіла будь-який ефективний рівень імунітету до Covid-19 або як довго люди можуть бути несприйнятливими до повторного зараження коронавірусом.

З іншого боку, як пише Science, з посиланням на тих же англійських вчених, медики дослідили аналізи трьох сотень осіб і в результаті у 5% були виявлені «готові» антитіла до коронавірусу, фахівці стверджують, що вони з’явилися після зараження іншим «спорідненим вірусом». Тож, науковці відзначають, що деякі люди можуть мати частку запозиченого раніше імунітету, але доказів ефективності цього імунного захисту поки немає.