За результатами перевірок бюджету Фонду соціального страхування України відшкодовано майже 112 тисяч гривень.

Порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності призводять до значних фінансових збитків бюджету Фонду соціального страхування України.

Коментуючи цю проблему, керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський зазначає: «Забезпечення дієвого контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам закладами охорони здоров’я незалежно від форм власності, проведення відповідних перевірок щодо запобігання порушенням законодавства – є одним із пріоритетних завдань та функцій управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області».

Так, упродовж минулого року, фахівцями управління проведено 13 планових та 75 позапланових перевірок закладів охорони здоров’я з метою контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності. За їх результатами складено відповідні довідки, варто зауважити, що з початку запровадження карантинних заходів через пандемію коронавірусної хвороби, планові перевірки лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я області не проводились.

Всього перевірено 1575 листків непрацездатності, виявлено 175 листків оформлених з порушенням Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (11,1% від загальної кількості перевірених лікарняних). Із них, у 23 випадках підтверджено необґрунтовану видачу листків непрацездатності на загальну кількість 190 днів та у 81 випадку – необґрунтовано продовжений листок непрацездатності на 320 днів.

У 291 листку непрацездатності виявлено порушення Інструкції про порядок заповнення листків непрацездатності, що становить 18,5% від загальної кількості перевірених листків.

За результатами проведених контрольних заходів закладам охорони здоров’я області направлено 23 претензії щодо відшкодування матеріальних збитків в результаті необґрунтованої видачі або продовження листків непрацездатності. До бюджету Фонду соціального страхування України у минулому році відшкодовано майже 112 тис. грн, або на 45,1 тис. грн більше до попереднього року, а крім того упереджено неправомірних виплат на суму 101,8 тис. гривень.

За порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності до дисциплінарної відповідальності притягнуто 28 лікарів.

Аудит здійснюється з метою забезпечення цільового використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та упередження неправомірних виплат. Водночас, проведення перевірок здійснюється за наявності вагомих підстав і законних приводів.