Проблема протидії коронавірусу відображає той безлад, що панує в державі. Його уособлюють посадовці, які роблять суперечливі заяви. У їхніх діях відсутня логіка і координація зусиль.

За таких обставин і в такій атмосфері почалася загальна вакцинація. Скільки вона триватиме і як повинна проводитися, ніхто чітко не може сказати. Все робиться спонтанно і “через коліно”. У діях посадовців, вочевидь, замішані вигода і політика. Нам обіцяли, що українців прищеплюватимуть вакцинами найкращих світових фірм. Потім мова пішла про китайську Sinovax. За неї нібито вже перерахували 900 мільйонів гривень. Де вони?

А вакцину в авральному порядку чомусь привезли з Індії. Її у нас рекламують як британо-шведську AstraZeneka, хоча виробник назвав її Coviіshiеld. Матеріалом для неї послужили клітини з організму чи то шимпанзе, чи то гібона. Призначений препарат для країн третього світу. Таких як Бутан, Мьямна і Бангладеш. Лідери медицини, які себе поважають, як то – Німеччина, Франція, Ізраїль її не купують і не застосовують.

Завісу над таємницею припідняв голова Української медичної палати, директор Інституту вакцинації та імунопрепаратів Сергій Кравченко. Він навів низку переконливих аргументів. Передусім відсутність у індійського препарату українського GMP-сертифіката.

Як стверджує цей фахівець, препарат зареєстрували без необхідних документів та міністра Максима Степанова. На сайті МОЗ з’явився лише прес-реліз, а не їх копії з підписами і печатками. На його думку, це сталося тому, що ніхто з посадовців не хоче брати на себе відповідальність за наслідки. Навіть головний санітарний лікар Віктор Ляшко зізнався, що не знає, чи Coviіshiеld має український GMP-сертифікат. Що тоді у нас реєстрували і збираються колоти людям? Хто страхуватиме піддослідних?

В Інтернеті є чимало насторожливих повідомлень про Covishiеld. Посадовці це не коментують, а пруть напролом. Хто їх квапить і змушує порушувати усталені практику і порядок? COVID-19 серйозніший, ніж грип, але не настільки фатальний, як про нього роздмухують паніку. Маю право говорити так, бо вилікувався за рекомендаціями сімейного лікаря в домашніх умовах. За цей час від коронавірусу одужали три десятки моїх родичів, друзів, колег і знайомих. Хоча чув про кілька летальних випадків. Вони здебільшого спіткали тих, хто мав додатково якусь важку хронічну недугу.

Сама вакцинація не така вже і безпечна. У Німеччині, Великобританії та Франції зафіксовані побічні ефекти і навіть смертельні випадки після неї. Тому ВООЗ і ПАРЕ акцентують на добровільному виборі й особистій відповідальності. громадян.

Сьогодні громадяни мають підстави не довіряти офіційним ЗМІ і черпають інформацію з Інтернету. З нього вони, наприклад, можуть довідатися, що паралельно з Coviіhield у нас тишком-нишком зареєстрували вакцини Pfizer та оригінальну Oxford AstraZeneka. Для кого вони призначені?

Українці також шоковані заявою міністра МОЗ Максима Степанова з приводу вакцинації проти COVID-19 з допомогою спрею: «Це новий продукт (?). Вони починають першу стадію випробувань. Другу-третю можемо провести в Україні… Це дасть нам пріоритетний доступ до цієї вакцини, в разі доведення її ефективності (!!!)». Що до цих слів ще можна додати?

Оскільки посадовці щеплення індійським препаратом подають як прояв турботи про здоров’я нації, то було би переконливіше для суспільства, якби вони почали його з себе і членів своїх родин. І то на всіх рівнях. Як у столиці, так і в регіонах.

 

Валерій ГРОШКО, черговий оглядач «ПВ».