Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2977

 

Прокуратура Хмельниччини вимагає додержання конституційних прав громадян під час застосування щодо них примусових заходів та обмеження особистої свободи

Додержання конституційних прав громадян, у тому числі і тих, хто перебуває у спеціальних місцях тримання, а також при застосуванні відносно громадян інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи, завжди залишаються пріоритетом в наглядовій діяльності органів прокуратури області. Тож, забезпечуючи ефективний нагляд за додержанням вимог законодавства, проводяться регулярні перевірки, органи прокуратури принципово реагують на порушення прав людей.

Як повідомляє пресслужба Хмельницької обласної прокуратури, черговою перевіркою у діяльності органів Національної поліції області встановлено факти порушень законодавства при адміністративному затриманні громадян, забезпеченні їх права на захист, а в окремих випадках і безпідставного приводу до органів поліції.

Мали місце випадки, коли правоохоронці не повідомляли близьким про особу, яку затримували. Спостерігались і порушення в порядку проведення особистого огляду та оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення.

Також не у всіх випадках вживались належні заходи щодо забезпечення відбування правопорушниками адміністративного арешту. Встановлено ряд прогалин і у діяльності спеціальних установ щодо їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, а також забезпечення режимних вимог, через що стало заборонені речі та предмети потрапляли до осіб, взятих під варту.

З метою усунення виявлених порушень та притягнення винних осіб до відповідальності, органами прокуратури області із вказаних питань внесено 28 документів реагування, у тому числі обласною прокуратурою дано дві вказівки начальнику ГУНП в області. Означені проблеми обговорено на нараді під головуванням заступника керівника обласної прокуратури Олександра Самбіра.