В Україні стартувала масштабна програма, націлена на ефективне використання доступних земельних ділянок і вирощування сільськогосподарської продукції задля недопущення голоду в державі — «Сій, саджай, Перемогу наближай!»

«Сади Перемоги» — проєкт міжнародної технічної допомоги «Супровід Урядових реформ в Україні» (SURGe) фінансується урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International. Ще донедавна його метою була допомога Україні в здійсненні ключових реформ: готували зміни до законодавства, пілотували кращі практики в українських громадах та надавали експертну підтримку урядовим партнерам, але 24 лютого все змінилося. Нині, об’єднавшись із Міністерством розвитку громад та територій і Міністерством аграрної політики та продовольства України, розпочали всеукраїнську кампанію «Сади Перемоги», спрямовану на недопущення голоду в Україні та покращення морального духу громадян.
«Сади Перемоги» були частиною щоденного життя тилу («домашнього фронту») у Сполучених Штатах, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час світових воєн.

До прикладу, в Канаді під час Першої світової війни було організовано акцію «Сад в кожен дім»: домовласників заохочували до садівництва та утримання курей, внаслідок чого по всій країні висадили близько 209200 «Садів Перемоги». А у 1944 році за цією ініціативою було вирощено 57000 тонн овочів. У Британії (на фото) для «Садів Перемоги» під час Другої світової війни використовувалися пустирі, парки й галявини, спортивні поля, задні двори та дахи багатоквартирних будинків.

Війна в Україні спричинила кризу із забезпеченням держави зерном, овочами, олійною та м’ясом. Російські окупаційні війська цілеспрямовано знищують сільськогосподарську техніку, великі склади сільськогосппродукції, крадуть запаси українського продовольства тощо.
Отож завдання кожного українця забезпечити продовольством не лише свою сім’ю, а й підтримати співвітчизників на тимчасово окупованих територіях, внутрішньо переміщених осіб та всіх, хто на передовій. Необхідно надати реалістичну оцінку залежності громад від постачання продовольства ззовні та визначити ризики від обмеження такого постачання. Далі слід прийняти рішення про підготовку розширеного засідання виконкому за участі усіх старост, представників різних соціальних спільнот громади, підприємців, директорів шкіл, священників, активістів для розгляду питання: «Про продовольчу безпеку громади і заходи із збільшення виробництва у громаді харчових продуктів».
Має бути роз’яснено нинішню ситуацію з продовольчою безпекою та можливі ризики її загострення, обговорено шляхи мінімізації цих ризиків, вмотивовано людей до серйозної роботи з покращення самозабезпечення.
Важливо, щоб кожне селянське домогосподарство, кожна сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка переселилась у село, кожна міська сім’я, яка має дачу чи город, кожна територіальна громада, яка має комунальні землі, були задіяні у програмі.