Сама думка про те, що цьогоріч, у час жорстокої війни, доводиться нам засівати поля, які скроплені кров’ю українців, обпікає пекельним вогнем серце… Біль, сльози, розпач і смерть — щедро посіяв окупант на нашій рідній землі.

Та ми не здаємося, ми стоїмо до Перемоги. І мусимо вистояти, ростити дітей, жити і вирощувати хліб. Нам вистачить волі і сил, аби подолати рашистів, хоч ціну доводиться платити надто високу…
Наразі ж одним із пріоритетних завдань для держави загалом, і кожного регіону зокрема, є проведення посівної — аби кожен українець мав хліб на столі, аби духмяні буханці передавати нашим захисникам, які боронять країну від російського агресора. Цьогорічна посівна буде найскладнішою за історію незалежної України, бо велика частина посівних площ країни через активні бойові дії сьогодні не доступна для її проведення.
Сівбу ярих культур вже розпочали в 23 областях України, окрім Луганської, практично на всій території якої проходять бойові дії.
Зокрема, на Хмельниччині ранніми ярими культурами вже засіяно понад 80 тисяч гектарів із прогнозованих майже 400 тисяч гектарів.
В активну фазу посівної вступили аграрні господарства всієї області, попередньо провівши комплекс весняно-польових робіт, засипавши необхідну кількість кондиційного насіння. Ясна річ, було закуплено й мінеральні добрива, засоби захисту рослин тощо. Завдяки цьому посівна вчасно розпочалася, тож будемо, з Божою поміччю, з хлібом.

Як наголосила очільниця Дунаєвецької територіальної громади Веліна Заяць, аграрії краю докладають максимальних зусиль, щоб посівна пройшла належним чином, і хліб був на столах наших громадян та військових, які захищають сьогодні Україну. Звісно ж, влада разом із аграріями роблять все можливе, щоб невдовзі заколосилася пшениця на полях.
Вона також розповіла, що загальна площа земель громади, які знаходяться в обробітку сільгоспвиробників різних форм власності, у 2022 році складає майже 29 тисяч гектарів. Посівна площа озимих зернових культур цьогорічного урожаю становить вісім з половиною тисяч гектарів, з яких сім тисяч вісімсот гектарів озимої пшениці.
Важливо також зазначити, що на площі 3,6 тисячі гектара на Дунаєвеччині посіяно озимий ріпак. До речі, планується посіяти понад 13 тисяч гектарів ярих культур, із них — 951 гектар культури ранніх строків посіву, таких як ярі ячмінь та пшениця.
Веліна Владиславівна наголосила, що в умовах воєнного стану до структури посівних площ внесено певні зміни. Зокрема, суттєво збільшені обсяги посіву продовольчих зернових та круп’яних культур, таких як гречка, ячмінь і горох. Водночас довелося зменшити обсяги сівби кукурудзи на зерно та сої.
Загалом, як розповідають у громаді, проблеми є і їх чимало, але посівна має відбутися навіть за таких умов. «Віримо в Збройні сили України, працюємо, намагаємося засіяти якомога більше земель.
Все буде Україна!» — кажуть дунаївчани.