Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 798

День-другий і у кожну українську родину завітає одне з найвеличніших християнських свят – Христове Воскресіння, або Великдень. Празник, який чекаємо з якоюсь особливою надією, трепетом і любов’ю, коли природа оживає, сонце обігріває теплом все навколо, наче б сам Господь нас винагороджує. Свято, коли поринаєш у далечінь десятиліть і спогади переносять тебе у босоноге дитинство. Начебто на яву бачиш, як бабуся Марія, у чистий четвер зранку розпочинає чаклувати над розчиною у дерев’яних ночвах. Відтак, через певний час, двічі її замісивши, промовивши «Отче наш» і перехрестившись, викладає тісто у спеціальні бабники – глиняний поливаний посуд, який випалювали у спеціальних горнах адамівські гончарі на Віньковеччині. Пошепки запитую бабцю, голосно не можна було розмовляти, а чому місива не повна посудина? Вона також неголосно мені пояснює, що воно, перед тим, як саджати його у напалений п’єц, має підійти саме у ринці. Для мене і брата готуються бабки маленькі. Скоштувати випічку можна було лише у неділю, після її освячення. І які ж то смачні були ті бабусині паски!

Але, як мовиться, все тече, все змінюється. Нині все менше і менше, особливо молоді родини, дома печуть паски. А для чого зайві клопоти, коли можна придбати їх на будь-який смак та гаманець у супермаркеті чи навіть у маленькій крамниці, куди їх доставляють безпосередньо з хлібопекарень.
Днями довелося побувати в одній із таких, з досить сучасним обладнанням, у селі Ходорівці, що на Кам’янеччині, власником якої є директор ПП «Авант-
Агро» Андрій Ванат, якого знають у районі й далеко за його межами як одного з кращих і досвідчених аграріїв, який за рахунок впровадження новітніх технологій регулярно збільшує врожайність зернових та технічних культур, особливу увагу приділяє розвитку інфраструктури населених пунктів, у котрих господарство орендує земельні паї, забезпечує робочими місцями понад півтораста жителів регіону. Він одним із перших у районі вийшов на замкнений цикл виробництва. Тож тепер підприємство займається трьома спорідненими напрямами діяльності – вирощує зерно, переробляє його у власному млині на борошно і випікає з нього теж на власному виробництві ТМ «Ванат» близько сорока видів хлібобулочних виробів, які реалізуються майже у 600 торговельних точках регіону.
Щоправда, за останні два місяці, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, кількість точок набагато збільшилася – хліб, батони, різна здоба регулярно поставляються у місця компактного проживання тимчасово переміщених осіб, військовим, у храми, звідки продукція роздається малоімущим.
Наразі на виробництві «Ваната» особливо гаряча пора – окрім хлібобулочних виробів, тут почали випікати паски. Як розповів Андрій Петрович, їх потрібно до свят не одну сотню – багато замовлень зробили власники магазинів, керівники різних організацій і установ, волонтери. А ще близько двох тисяч головного атрибуту Великодня буде відправлено нашим захисникам, у регіони країни, які звільнені від російських загарбників. Так що до, скажемо так, досить відповідального процесу залучені найдосвідченіші працівники виробництва. Серед них, майстри змін Аліна Бабій, Людмила Черсак, Галина Підліпна, Інна Лановенька, пекарі Роман Мороз, Роман Колосов, формувальники Аліна Посекір, Галина Продан, Алла Добровольська, Тетяна Півень, тістороби Сергій та Денис Семенюки, Артем Олійник, Андрій Рибчук та інші. І слід відзначити, що паски, спечені цими фахівцями, досить ароматні і рум’яні, зачаровують своєю красою й незвичайно смачні. Зізнаюсь, у цьому ми з фотокореспондентом Станіславом Стояновським переконалися особисто й попросили технолога виробництва Ольгу Попову поділитися секретами випічки. Ольга Вікторівна зазначила, що до роботи потрібно приступати з Божою молитвою, як це завжди в Україні робили і роблять наші прабабусі і бабусі, обов’язково з гарним настроєм, а сьогодні ще важливо – й з палкою вірою у перемогу добра над злом. Звичайно ж, аби пасочка була смачною, використовується тільки якісне борошно, додається у тісто багато яєць, родзинок, сухе молоко, цедра.
Не стоїть осторонь благодійництва і син Андрія Петровича двадцятирічний Владислав – відомий футболіст, нападник київського «Динамо». Нині він з одноклубниками перебуває у міжнародному благодійному турне, що проходить під гаслом «Match for Peace! Stop the War!» («Матч за Мир! Зупинимо війну!») і в рамках якого вже відбувся перший поєдинок з варшавським ФК «Легія». Зібрані від благодійного матчу, який завершився на користь киян з рахунком 3:1, кошти будуть спрямовані на розв’язання гуманітарних проблем України, що виникли через війну рф в Україні. Подібні футбольні матчі динамівці проведуть у Туреччині, Румунії, інших країнах світу. Нещодавно Владислав Ванат активно долучився ще до однієї благодійної справи – спільно з членами команди «Динамо» купили для українських військових розвідувального батальйону спеціальний автомобіль.