Ще із кінця квітня на багатьох стелах автозаправок обласного центру можна було спостерігати  суцільні нулі замість цінників,  що промовисто свідчило для водіїв про відсутність пального, лише на деяких висвічувалася графа або з дизпального, або зрідка — з бензином А-95 та автогазом. І така картина спостерігається по всіх містах України. Ажіотаж із кожним днем наростає, і до кінця не зрозуміло, чого чекати водіям. Черги на заправках після сьомої ранку розтягувалися до пів сотні автівок, а в години пік — набагато більше. На найбільших мережах автозаправок вже встановили ліміт — по 10 літрів на добу приватним клієнтам, деякі за відсутності карти лояльності — продають лише по 5 літрів в одні руки. Такі рішення довелося прийняти, щоб максимально забезпечити роботу критичної інфраструктури та покрити військові потреби.

Дефіцит, ясна річ, зумовлений війною, адже понад двадцять нафтобаз по всій Україні вже знищили рашисти. Крім цього, через дії окупанта зупинили свою роботу два потужні нафтопереробні заводи — Кременчуцький та Шебелинський, котрі покривали майже половину споживання бензину в нашій державі. До початку війни в Україну експортували нафтопродукти з росії, Білорусі та морем, що становило 70%. Альтернативу знайшли — на Закарпаття йдуть постачання пального з європейських країн, проте цей процес максимально ще не налагоджений. Зокрема зі Словаччини та Австрії імпортують лише дизельне пальне й бензин А-95. Як наголосив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита: «Головне питання — необхідність виділення окремої смуги на словацькому кордоні для швидкого і безперешкодного руху вантажівок». Наразі українські бензовози ніколи не возили таку велику кількість пального з Європи, тому не адаптовані до її стандартів, багато машин треба переобладнувати. До того ж, кількість поїздок в Європейські країни для наших бензовозів лімітовані. В свою чергу європейські автомобілі відмовляються їхати в Україну, через анулювання їм страховки при перетині кордону. Як зазначив експерт на ринку нафтопродуктів Сергій Куюн: «Поки що ми не можемо закрити ті обсяги споживання, які є за імпортом з Європи. Проблема в тому, що в Європі немає відповідних транспортних потужностей, щоб оперативно привезти пальне. Українські компанії закупили дуже великі обсяги у квітні, але вони не можуть їх доставити в Україну саме через нестачу вагонів-цистерн, локомотивів тощо. Зараз цю проблему уряд намагається розв’язати».  Та процес потроху вирішується, укладання міждержавних угод має допомогти в цьому.
Звичайно, наразі питання дефіциту тісно пов’язане з ціною на пальне, водії з неабиякою насторогою спостерігають за її зростанням. Сергій Куюн  припустив, що ціна на бензин збільшиться до 40 гривень за літр, а дизпального коштуватиме до 43 гривень за літр. Проте довгострокові прогнози робити важко, бо все залежатиме від цін на нафту. Однак, за його словами, навряд чи відбудеться глобальне подорожчання.
Отож, враховуючи складність нинішньої ситуації, влада на місцях закликає водіїв враховувати потреби критичної інфраструктури та Збройних сил України й за можливості залишати автомобілі вдома.