ІТ-індустрія в Україні продовжує розвиватися. Цьому не завадила пандемія та війна. Галузь одна з небагатьох, яка приносить у країну валютний виторг під час війни в умовах падіння ВВП.

Нещодавно у Хмельницькому відбулася зустріч представників ІТ із журналістами. На ній було відзначено, що минулого року індустрія зросла на 36%.
Галузь займає перше місце з експорту послуг - 6,8 млрд. доларів за рік, що становить 4% ВВП, а це вдвічі більше, ніж експортний виторг газотранспортної системи.
В IT сьогодні зайнято понад 300 тисяч українців. За даними найбільшої ІТ-компанії в Україні EPAM, понад 90% продовжують зараз активно працювати і платити податки, багато, хто це робить наперед.
«В умовах війни найбільше українських IT-фахівців переїхало на захід країни. Попри це, частина спеціалістів обирає для тимчасового проживання центральний регіон - відносно безпечний і не настільки завантажений. Водночас в місті зросла кількість наших фахівців, які обрали Хмельницький для тимчасового перебування. За два місяці з кількох десятків їх кількість виросла до майже 400, зокрема за рахунок тих, хто переїхав сюди з Харкова, Одеси, Києва та інших регіонів. Серед основних критеріїв вибору місця для переїзду — наявність друзів і родичів, а для забезпечення роботи спеціалісту достатньо ноутбука та інтернету», - зазначив керівник ЕРАМ у центральному регіоні Сергій Редько.
Кількість IT-фахівців у Хмельницькому постійно зростає. За даними Асоціації IT Ukraine, на початок року в області проживало майже 3,6 тисяч ІТ-спеціалістів. Водночас є перспективи, підтримка влади і галузі є куди зростати. У сусідній Вінниці проживає 7,5 тисяч айтішників, а у Львові майже 30 тисяч. Згідно досліджень, минулого року ІТ-фахівці підтримали економіку регіону, сплативши податків на 212 мільйонів гривень.
У Хмельницькому регіоні працює 16 вищих навчальних закладів з IT-спеціальностями, щороку вони випускають близько 500 майбутніх фахівців. Також спостерігається збільшення кількісті бажаючих отримати IT-спеціальність серед школярів. За даними асоціації IT Ukraine, 54% старшокласників бачать себе в IT, щоб задовільнити цей інтерес, компанії пропонують поглиблені програми зі знайомства та навчання технологіям. Це допомагає в перспективі зробити більш усвідомлений вибір майбутньої професії.