Громадяни рф, від пересічних громадян до олігархів, що біжать у Дубай,  шукають способи оминути санкції.  Російська економіка скорочується, але занадто повільно. Це відбувається у тому числі через співпрацю або пов'язаність з російськими контрагентами. Причому інколи це відбувається несвідомо – просто через незнання про "російський слід" бізнес-партнера. 

Будь-який бізнес не існує "у вакуумі". Це єдина глобальна система, що пов'язана з ринком і країною перебування. Коли відбуваються політичні події чи кризи, деякі фірми тяжіють до короткострокового мислення. Але за неправильне рішення можна розплачуватися роками. Якщо компанія "просто веде бізнес і отримує дохід", доведеться змиритися з можливими важкими репутаційними та фінансовими наслідками. Якщо метою компаній є етичне ведення бізнесу, то компанія має ставити мир понад усе.  На практиці це означає, що компаніям потрібно бути ще уважнішими до ризиків при роботі в країнах із соціально неприйнятною політикою, особливо коли ця політика може призвести безпосередньо до, практично, фінансування тероризму. Інвесторам та підприємствам доведеться переоцінити, які стратегії та моделі вони повинні практикувати з урахуванням, що тепер вхід до країни сприймається як неявне прийняття політичних дій цієї країни. 

 Окрім примусових економічних санкцій, існують ще так звані добровільні корпоративні санкції. Вони доповнюють і підсилюють офіційні санкційні пакети. Наприклад, за даними дослідження Yale School of Management, станом на 9 травня 2022 року з початку війни про вихід з російського ринку чи згортання операцій заявило майже 1000 компаній. Проте далеко не всі іноземні компанії виявили подібну бізнес-етику та соціальну відповідальність. Багато підприємств продовжили діяльність в рф. За оцінкою R&D центу YouControl, найбільша частка лояльних до рф компаній працюють у сфері охорони здоров’я, виробництві металургійної сировини та матеріалів, будівництві, телекомунікаціях, текстильній промисловості. Найбільша кількість підприємців, що продовжують працювати на російський ринок, нараховується у Туреччині, Китаї, Ісландії, Словенії, Греції. Але і в інших державах їх чимало. І навіть в Україні.

Українські бізнесмени та бізнесвумен також, прямо чи опосередковано можуть співпрацювати з російським бізнесом і підтримувати економіку рф, а значить – і війну в Україні. І можуть навіть не знати про це, бо нерідко бенефіціари майстерно приховані через офшорні "компанії-прокладки" і підставних власників. Це не позбавляє відповідальності або наслідків. Тому будь-якій компанії не завадить перевірити своїх контрагентів на наявність "російського сліду", а також зв’язків з білоруськими компаніями.